Vjesnik: 09. 09. 2004.

Standard na dijeti

LJUBINKA MARKOVIĆ

U kolovozu su brojne obitelji, pogotovo one sa školskom djecom, doživjele snažan udar na kućne proračune. Nabava udžbenika i opreme postaje prevelik izdatak ne samo za one koji jedva spajaju kraj s krajem nego i za one sa srednjim primanjima.

Prema računici Nezavisnih hrvatskih sindikata, s prosječnom plaćom od 4226 kuna četveročlana obitelj s dvoje školaraca, koji idu i na neke izvanškolske aktivnosti, u kolovozu je mogla pokriti samo 43 posto troškova. Dakle, ni dvije prosječne plaće nisu bile dovoljne za izvanredne izdatke s početkom školske godine. Živi li k tome u podstanarstvu, obitelj nije mogla platiti ni trećinu troškova sindikalne košarice. I u mjesecima u kojima nema dodatnih troškova obitelji s prosječnim primanjima uspiju pokriti 78 posto troškova minimalne košarice od 5422 kune. Ostatak se pokriva čekovima, karticama i stalnim minusom na računu...

Komplet srednjoškolskih udžbenika košta oko 1300 kuna, za osnovne škole 500 kuna, a dodatni pribor oko 800 kuna. Tako opremanje dvoje djece za školu roditelje opali po džepu za 2500 do 3500 kuna. Priušte li roditelji djeci učenje stranih jezika mjesečni trošak skače za još 500 kuna, a razne aktivnosti (plivanje, glazba, ritmika) još 200 kuna po djetetu. Uza sve te izdatke mjesečni trošak obitelji doseže i do 9000 kuna. Kako bi se ublažio jesenji udar na standard, ali i brojnoj djeci omogućio nastavak obrazovanja, Sindikat predlaže Vladi da, u suradnji s lokalnim zajednicama, pronađe model subvencioniranja udžbenika za osnovne i srednje škole. Pritom treba odrediti dohodovni cenzus da bi se pomoglo širem krugu obitelji, a ne samo najugroženijima. Nema sumnje da će građani pozdraviti taj prijedlog, a nema razloga da ga i Vlada ozbiljno ne razmotri. Pogotovo što se u Zagrebu i Varaždinu dijele besplatni udžbenici za osnovne škole.

Za sindikate je »školski« udar i dodatni argument za jači pritisak na Vladu u skorim pregovorima o poreznoj reformi. Dijetalni standard građana (i bez školskih briga) strmoglavo pada i zbog niza poskupljenja prošlih mjeseci, a cilj je i Vlade i sindikata da se poreznim izmjenama povećaju najniže plaće. Samo još ne znaju kako.