Vjesnik: 10. 09. 2004.

Vlada suodgovorna za ponašanje Deutsche Telekoma

Sindikati traže da se osnuje agencija za zbrinjavanje viška zaposlenih, radni tjedan od 36 sati te da stimulativne otpremnine postanu dijelom kolektivnog ugovora

ZAGREB - Oko 1000 radnika Hrvatskog telekoma (HT) prosvjedovalo je u četvrtak na Markovu trgu i pred Upravom HT-a zbog najave Uprave o otpuštanju 700 radnika.

Josip Pupić, predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija (HST), rekao je da se sindikati protive otpuštanju 700 radnika koji rade na održavanju i izgradnji HT-ove mreže, a koji, kako kažu, zbog svoje uske specijaliziranosti više nigdje na tržištu rada neće moći naći posao.

Pupić je poručio Vladi da sindikati ne mogu prihvatiti ono što je Deutsche Telekom (DT) napravio u HT-u, a Vlada zbog toga snosi velik dio odgovornosti, jer bi, kao vlasnik 49 posto HT-a, trebala moći utjecati na odluke te tvrtke.

Prema Pupićevim riječima, Vlada je također napravila veliku pogrešku što je u dogovoru s DT-om zadržala četiri milijarde kuna dobiti koje su trebale biti namijenjene razvoju HT-a.

Sindikati traže da se osnuje agencija za zbrinjavanje viška zaposlenih, kakva postoji u DT-u. Uz to, traže radni tjedan od 36 sati da bi gotovo 8000 uposlenih u HT-u zadržalo posao. Osim toga, traže da stimulativne otpremnine postanu dijelom kolektivnog ugovora.

Jadranko Vehar, predsjednik Republičkog sindikata radnika HPT-a, napomenu je kako se građanima stalno govori da kupuju hrvatsko, ali im se ne dopušta da kupe dionice HT-a. »Sve daju Nijemcima, tako da ćemo sutra trebati kupovati njemačko«, upozorio je Vehar.

»Ivica ili Ivo i dalje sve ide krivo«, »Danas 700 otkaza, koliko sutra«, »Šukeru nemoj trgovati s nama«, »Doškolovanje, a ne otkazi«, »DT: prestanite krasti hrvatske građane preko naših leđa«, bile su neke od parola na prosvjedu.

Za vrijeme prosvjeda, upravna zgrada HT-a s 450 zaposlenih u Savskoj 32 bila je zaključana, a u blizini nje bile su i jake policijske snage.

Marijan Jurleka, direktor Korporativnih komunikacija HT-a, rekao je da će iz HT-a zbog uvođenja novih tehnologija i poboljšanja učinkovitosti poslovanja, koja sad zaostaje za drugim operaterima, a u skladu s Poslovnim planom do kraja godine smanjiti broj zaposlenih radnika za ukupno 1064, a svima će biti ponuđene stimulativne otpremnine.

Dodao je da je iz HT-a od početaka ove godine već otišlo 364 radnika, uz prosječnu otpremninu od 210.000 kuna, a slične iznose može očekivati i preostalih 700 radnika.

Sindikati su već najavili nastavak prosvjeda za ovaj petak u Osijeku, 13. rujna u Rijeci te 15. rujna u Splitu. »Ako Vlada i DT ne prihvate naše uvjete, može se očekivati opći prosvjed svih uposlenih u HT-u«, zaključio je Vehar.

Marinko Petković