Vjesnik: 10. 09. 2004.

Šestorica Hrvata iz BiH u kućnom pritvoru

Prlić, Stojić, Praljak, Petković, Ćorić i Pušić bit će na privremenoj slobodi, moraju se javljati nadležnim policijskim upravama, bez dozvole ne smiju mijenjati mjesto u kojem se trenutačno nalaze, a podložni su povremenim provjerama haaških službenika

ZAGREB - Šestorica bivših hrvatskih dužnosnika iz BiH u četvrtak su, nakon puštanja iz pritvora Haaškog suda na privremenu slobodu, redovnom linijom Croatia Airlinesa iz Amsterdama doputovali u zagrebačku zračnu luku gdje su ih dočekali članovi obitelji i njihovi odvjetnici.

Pušteni su Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, koji su 5. travnja dobrovoljno otputovali u Haag.

Raspravnog vijeće Haaškog suda, koje je u srijedu odbilo zahtjev tužiteljstva o njihovu zadržavanju u Sheveningenu i potvrdilo raniju odluku sudskog vijeća o tome da će na slobodi dočekati početak suđenja. Time se pokazalo da su jamstva vlada Hrvatske i BiH bile jače od procesnih zahtjeva Carle del Ponte.

Želimir Par, odvjetnik Jadranka Prlića, obavijestio je novinare da se sukladno haaškim pravilima od optuženika ne mogu očekivati nikakve izjave. Oni su, naime, obvezni odustati od svih javnih istupa do početka glavne rasprave, a onda i tijekom suđenja.

Vjesnik je prije dolaska šestorice optuženika iz Haaga razgovarao s odvjetnikom Željkom Olujićem koji je opisao proceduru po kojoj su sva šestorica stekla pravo da početak suđenja čekaju na slobodi.

»Prlić, Stojić, Praljak, Petković, Ćorić i Pušić odlukom sudskog vijeća u njihovu predmetu stekli su pravo da na neodređeno vrijeme napuste Scheveningen. Njihov status je ono što nacionalni zakon opisuje kućnim pritvorom. Naravno, norme su nešto mekše, ali se sva šestorica moraju javljati nadležnim policijskim upravama, bez dozvole ne smiju mijenjati mjesto u kojem se trenutačno nalaze, a podložni su povremenim provjerama haaških službenika koji za te provjere ne trebaju posebne najave«, kaže Olujić.

Vlado Rajić