Vjesnik: 10. 09. 2004.

Markač i Čermak žrtve igara između Haaškog suda i tužiteljstva?

Više od mjesec dana prije šestorice u Haag su dobrovoljno otišli generali Mladen Markač i Ivan Čermak i obojica su, iako su podnijeli zahtjev za puštanjem do početka suđenja, ostali u pritvoru/ Kako bi izbjegli nove sukobe s tužiteljstvom, a nakon odluke u »slučaju Blaškić«, suci su u mirovanje stavili i odluku o puštanju iz pritvora Markača i Čermaka

ZAGREB – Šestorica bivših hrvatskih dužnosnika iz BiH Valentin Ćorić, Slobodan Praljak, Jadranko Prlić, Milivoj Petković, Berislav Pušić i Bruno Stojić vratili su se u četvrtak u Zagreb.

Bivši politički i vojni čelnici nekadašnje Hrvatske Republike Herceg-Bosne odlukom Sudskog vijeća haaškog tribunala pušteni su iz pritvora do početka procesa koji je Sud pokrenuo protiv njih. Šestorica su u travnju ove godine dobrovoljno krenuli u Haag.

Boraveći u scheveningenskom pritvoru šestorica optuženih nisu bili izloženi nikakvim dodatnim procesnim zahtjevima haaškog tužiteljstva. Međutim, glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte uložila je prigovor na njihovo puštanje iz pritvora.

Međutim, više od mjesec dana prije šestorice Hrvata iz BiH u Haag su dobrovoljno otišli generali Mladen Markač i Ivan Čermak, optuženi za zločine počinjene u vojno-redarstvenoj akciji »Oluja«. Obojica su nakon podnesenih zahtjeva za puštanjem do početka suđenja ostali u pritvoru zbog nekoliko procesnih zahtjeva haaškog tužiteljstva.

Podsjetimo, tužiteljica Del Ponte je tražila da Markač i Čermak ponovo odgovaraju na pitanja tužitelja, iako su ih obojicu u pripremnom razdoblju već nekoliko puta ispitivali zaposlenici tužiteljstva. Čermak je bio na razgovorima četiri puta, a Markač na dva višednevna ispitivanja. Nakon što su intervjui obavljeni, a tužiteljstvo dostavilo Sudu potvrdu da se ne protivi njihovu puštanju iz pritvora do početka glavne rasprave, otpali su svi procesni razlozi da se zahtjevu branitelja ne udovolji. Međutim, i Markač i Čermak su i dalje u Scheveningenu. Zašto?

Jedan od ključnih razloga mogao bi biti i taj što su branitelji šestorice Hrvata iz BiH o puštanju iz pritvora izravno komunicirali s Haaškim sudom. Na to se, posebno nakon odluke Suda u »slučaju Blaškić«, »naljutila« Carla del Ponte pa je zaustavila postupak koji je inače već bio sudski dovršen. Naravno, Sud i tužiteljstvo ne žele ulaziti u sukobe, pa su šestorica umjesto kod kuće ljeto proveli u pritvoru.

Kako bi izbjegli nove sukobe s tužiteljstvom, suci su u mirovanje stavili i odluku o puštanju iz pritvora Markača i Čermaka. Nije im pritom smetala činjenica da se tom puštanju tužiteljica ne protivi, kao u prvom slučaju.

Pravni stručnjaci i haaški promatrači kažu da je u slučaju šestorice Hrvata iz BiH riječ o procesnom triku. Naime, suci ponekad vole »navući« jednu od strana u postupku da napravi neke procesne radnje, bez obzira što one nisu utemeljene, kako bi ih se lakše »odrezalo« u trenutku pisanja žalbe na tu presudu. Tužiteljstvo se, naime, zbog puštanja iz pritvora sad više ne može žaliti, jer mu se izašlo ususret. Prema tome, presuda će biti čvršća u tom procesnom dijelu, dijelu presude koje žalbeno vijeće obično posebno proučava.

Žrtve toga su na neki način Markač i Čermak. Posebno Markač, čije zdravstveno stanje, prema posljednjim podacima, nije dobro.

Vlado Rajić