Vjesnik: 11. 09. 2004.

Sedmorica bosanskih Hrvata optužena za rušenje ustavnog poretka BiH

Za pokušaj uspostave hrvatske samouprave u Federaciji BiH optuženi su: bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić, bivši ministar obrane Miroslav Prce te visokopozicionirani hrvatski dužnosnici Ivo Andrić Lužanski, Marko Tokić, Zdravko Batinić, Petar Milić i general Dragan Čurčić, bivši dozapovjednik Vojske Federacije

SARAJEVO (Od Vjesnikova dopisnika) - Protiv bivšeg člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića, bivšeg ministra obrane Miroslava Prca te visokopozicioniranih hrvatskih dužnosnika Ive Andrića Lužanskog, Marka Tokića, Zdravka Batinića, Petra Milića i generala Dragana Čurčića, nekad dozapovjednika Vojske Federacije BiH podignuta je optužnica koja ih tereti za rušenje ustavnog poretka BiH, slabljenje njezine obrambene moći i zloporabu položaja i ovlasti.

John McNair, voditelj posebnog odjela državnog tužiteljstva BiH za borbu protiv organiziranoga i gospodarskoga kriminala i korupcije, potvrdio je to u petak za Vjesnik kazavši da je ovaj međunarodni odjel Državnog suda BiH uputio na potvrdu optužnicu protiv sedmorice bosanskih Hrvata.

Kako navode u tužiteljstvu Državnoga suda BiH, sedmoricu bivših visokih hrvatskih dužnosnika tereti se zbog pokušaja uspostave hrvatske samouprave u Federaciji BiH tijekom ožujka i travnja 2001. godine. Oni su, stoji u optužnom prijedlogu, počinili kazneno djelo pokušaja promjene ustavnog uređenja kroz prijetnju silom, te ugrožavanje teritorijalnog integriteta Federacije BiH.

»Sva navodno počinjena kaznena djela odnose se na mjere koji je usvojio tzv. Hrvatski narodni sabor«, kažu u tužiteljstvu, a među inkriminacijama je uspostavljanje paralelnih struktura vlasti, odnosno formiranje međuopćinskog-međužupanijskog vijeća u koje su ušli predstavnici županija i općina s hrvatskom većinom.

Također, Jelavića, Prcu i Čurčića tereti se za slabljenje obrambene moći Federacije BiH zbog donošenja odluka o raspuštanju hrvatske komponente federalne vojske HVO-a.

Inače, predmet o »hrvatskoj autonomiji« državno je tužiteljstvo preuzelo od tužiteljstva Županijskog suda u Sarajevu. Tadašnji sarajevski županijski tužitelj podnio je zahtjev za provedbu istrage u ovom slučaju još potkraj srpnja 2001. Tada su Jelavić i ostali osumnjičeni da su organiziranjem Hrvatskog narodnog sabora i donošenjem odluke postupili suprotno ustavu.

Navodno su te odluke sadržavale oblike političkoga, gospodarskog i teritorijalnog organiziranja s atributima državnosti i samostalnosti koji stvaraju potrebne uvjete za odcjepljenje tog dijela teritorija Federacije BiH i BiH. Jelavić, Prce i Čurčić osumnjičeni su i za smanjenje obrambene moći Federacije BiH i BiH. Pokušaj stvaranja hrvatske autonomije izveden je početkom 2001. godine, nakon što je vlast u Federaciji BiH formirana bez predstavnika HDZ-a koji su tvrdili da su osvojili više od 90 posto glasova hrvatskih birača.

Tadašnji visoki predstavnik Wolfgang Petritsch smijenio je zbog toga Jelavića s mjesta člana državnog predsjedništva, a sličnim mjerama, uključujući zabranu političkog djelovanja, kažnjeni su i ostali »samoupravljači«.

Inače, protiv Ante Jelavića, Miroslava Prce i Miroslava Rupčića još ranije je podignuta optužnica zbog slučaja zloporabe fondova Hercegovačke banke. U pritvoru su od 23. siječnja. Optužbe za hrvatsku autonomiju osumnjičeni su dužnosnici odbacivali tvrdnjama da je riječ o političkom procesu te da su se svojim djelima zapravo borili za jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH.

Alenko Zornija