Novi list: 13. 09. 2004.

IAKO JE NAČELO RECIPROCITETA U PRODAJI NEKRETNINA STRANCIMA, PREMA SSP-u, NA SNAZI JOŠ ČETIRI GODINE, SVE JE IZVJESNIJE DA SE RASPRODAJA OBITELJSKOG SREBRA PREGOVORIMA S EUROPSKOM UNIJOM NEĆE MOĆI SPRIJEČITI

Santini: Prodaja nekretnina strancima više se ne može zaustaviti

To je posljedica politike koja se vodila zadnjih 15 godina i rezultat ukupne strategije, zaključuje ekonomist dr. Guste Santini. Dakako da se prodaja nekretnina strancima u potpunosti neće moći spriječiti, ali moraju se dogovoriti najbolji mogući rokovi, upozorava i savjetnik predsjednika za vanjsku politiku Ivica Maštruko

Piše Ladislav TOMIČIĆ

Ako želi postati članica Europske unije, Hrvatska ni u kojem slučaju neće moći zabraniti prodaju nekretnina strancima. Neki od aktualnih prijedloga o ograničavanju prodaje nekretnina mogli bi dati rezultate, ali samo ukoliko hrvatski pregovarački tim u pregovorima s Unijom pokaže iznimnu umješnost.

Da je interes za nekretnine, posebno kuće na Jadranu, u inozemstvu velik, najbolje govori podatak da hrvatsko veleposlanstvo u Berlinu dnevno zaprimi dva do tri upita o mogućnostima kupnje nekretnina u Hrvatskoj. Dozvolu Ministarstva vanjskih poslova (MVP) za kupnju nekretnina u protekle četiri godine zatražilo je 6.034, a dobilo 2.150 stranaca. Najveći interes pokazuju Mađari, Nijemci, Austrijanci, Francuzi, Nizozemci, Belgijanci, Španjolci i Britanci.

Po načelu reciprociteta, pozitivne odgovore na zahtjeve mogu dobiti samo državljani zemalja koje Hrvatima dopuštaju kupnju nekretnina »na svom terenu«. Takav odnos Hrvatska u ovom trenutku ima s Njemačkom, Belgijom, Velikom Britanijom, Francuskom, Nizozemskom i Španjolskom.

Treba napomenuti da strani državljani načelo reciprociteta zaobilaze tako da u Hrvatskoj otvaraju fiktivna poduzeća, preko kojih mogu kupovati bez ograničenja.

Ostaju iznimke

Inače, načelo reciprociteta, po slovu Sporazuma o stabilnosti i pridruživanju (SSP), vrijedit će četiri godine od ratificiranja SSP-a. Nakon isteka tog razdoblja načelo reciprociteta se ukida, ali ostaju iznimke pri stjecanju nekretnina koje su i danas na snazi: stranci ne mogu kupiti poljoprivredno zemljište, pomorsko dobro, kulturnu i povijesnu baštinu, te nekretnine u nacionalnim parkovima, odnosno područjima od interesa za nacionalnu sigurnost. Rok od četiri godine mogao bi se produžiti, a lista iznimaka proširiti u predstojećim pregovorima o punopravnom članstvu u Uniji. Mnogi u tome vide šansu za sprječavanje rasprodaje nekretnina strancima. Savjetnik predsjednika za vanjsku politiku Ivica Maštruko ističe da hrvatski pregovarači po pitanju zaštite nekretnina moraju isposlovati najbolje uvjete.

– Dakako da se prodaja nekretnina strancima u potpunosti neće moći spriječiti, ali moraju se dogovoriti najbolji mogući rokovi. To znači odgodu potpunog otvaranja tržišta nekretninama za 15 godina od pristupanja Uniji. U tom roku naše zakonodavstvo trebalo bi predvidjeti ograničenja prodaje nekretnina. Dakako, to ograničenje odnosilo bi se na nacionalne parkove, poljoprivredno zemljište, ali i na zonu u priobalnom pojasu i otoke. Sva ta ograničenja treba objediniti. Ograničenje u priobalnom pojasu moglo bi biti iskazano metrima, zonama, ekološkim, zaštitnim, graditeljskim i drugim argumentima. To bi moglo proći ako imamo vješte pregovarače, tvrdi Maštruko, ističući da će europski pregovarači kao svoj argument svakako koristiti SSP-om dogovoreno razdoblje od četiri godine.

Prodaja zbog dugova

S obzirom na to da stranci, osim nekretnina, često kupuju i građevinsko zemljište uz more, gdje kane graditi kuće za odmor, na tragu zaštite od »rasprodaje Jadrana« mogla bi biti i nova Uredba o uređenju i zaštiti obalnog područja mora. Prema toj uredbi ne smije se dopustiti izgradnja apartmana u području 70 metara od mora. U Ministarstvu graditeljstva ističu da je ta uredba donesena zbog sprječavanja »apartmanizacije« i »betonizacije« obale.

– Pri predlaganju Uredbe isključivo smo se vodili zaštitom obale i sprječavanjem daljnje devastacije prostora, ističu iz Odjela za odnose s javnošću Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja.

Unatoč svemu, nezavisni ekonomski analitičar Guste Santini smatra da Hrvatska neće uspjeti spriječiti rasprodaju. Na to se, kaže Santini, trebalo misliti ranije.

Hrvatska se, umjesto proizvodnji i zapošljavanju, okrenula prodaji »obiteljskog srebra« i zaduživanju u inozemstvu. Značajan dio toga smo prodali, a uz to smo se zadužili toliko da ne možemo servisirati svoje dugove. Dakle, slijedi daljnja prodaja. Stranci kupuju u Hrvatskoj jer su za njihov standard nekretnine ovdje jeftine. Kad pristupimo Uniji doći će do harmonizacije cijena, a današnje ulaganje u nekretnine u Hrvatskoj tad će se pokazati kao izvrsna investicija, zaključuje Santini.

Po njegovom mišljenju, nakon ulaska Hrvatske u EU većina danas kupljenih nekretnina opet će se naći na tržištu, a kapitalna zarada završit će na računima stranih ulagača.

Maček: Tržište nekretnina ostaje otvoreno

– Oni kupuju nekretnine da bi ih sutra prodali, a zabrane sad nemaju smisla. Prodaja nekretnina je posljedica politike koja se vodila zadnjih 15 godina. To je rezultat ukupne strategije i to se ne može zaustaviti. Današnje spominjanje zabrana je pokušaj dobivanja političkih poena. Sad nam je jako važno jesmo li prodali 40 kvadratnih metara više ili manje, a prodali smo udio u Ini i nemamo niti jednu nacionalnu banku. Stoga, onaj tko danas investira u nekretnine u Hrvatskoj na tome će zaraditi, a te procese ne možemo zaustaviti. Sad nema puno mogućnosti, kaže Santini.

Govoreći o mogućim promjenama zakona, glasnogovornik Vlade Ratko Maček ističe da će se »definirati i zakonski urediti sve mogućnosti«. Pritom tvrdi da tržište nekretninama ostaje otvoreno kao i do sad, ukoliko se to eventualno ne uredi drugim zakonom.

Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić, čija stranka će uskoro predložiti konkretne mjere vezane uz ograničavanje mogućnosti prodaje nekretnina stranim državljanima, ističe da Hrvatska kroz pregovore s EU mora postaviti ograničenja koja će hrvatskim građanima omogućiti da kroz određeni broj godina postanu konkurentni građanima zemalja EU.

– To nije u neskladu sa SSP-om. Uniji je jasno da se u opravdanim slučajevima zemlji kandidatu mogu dati vremenske olakšice. Posebno poglavlje u našoj inicijativi su informacije da u nekim zemljama EU postoji institucija koncesije. Dakle, ako je to točno, ne vidim razloga zašto i Hrvatska u nekim segmentima ne bi išla isključivo na davanje koncesija nad nekretninama, kaže Tomčić.

Što se vremenskih olakšica tiče, pri pristupanju Uniji najbolje je prošla Malta, koja je isposlovala da ne mora u potpunosti otvoriti svoje tržište. Poljska je, pak, već SSP-om dogovorila rok od dvanaest godina počeka, nakon kojeg mora otvoriti svoje tržište. Susjedi Slovenci, pak, nisu imali uspjeha u ovom dijelu pregovora. Svoje tržište moraju u potpunosti otvoriti, a u ponudi će se naći čak i poljoprivredno zemljište.