Večernji list: 13. 09. 2004.

PRAVOSUĐE Dosad prihvaćeno 105 ustavnih tužbi hrvatskih građana

Na Ustavnom sudu čeka još 200 predugih suđenja

Autor: SILVANA PERICA

Ustavni sud je tijekom ove godine prihvatio već 57 ustavnih tužbi zbog predugih suđenja, a lani ukupno 42, dok ih na rješavanje čeka još više od 200! Sud je tu ovlast, prema kojoj može odlučivati i prije nego što je iscrpljen pravni put, dobio sredinom 2002. godine i već te je godine prihvatio šest ustavnih tužbi. Tako je dosada prihvaćeno 105 tužbi, a Hrvatska je već platila više od pola milijuna kuna naknade štete građanima.

6000 kuna po osobi

Pojedinačne naknade prosječno iznose 5-6 tisuća kuna, a sudovi dobivaju požurnice iz Ustavnog suda da rješavaju slučajeve stare uglavnom deset i više godina. No, već postaje uobičajeno da sud brže-bolje donosi presudu, koristeći razdoblje između podnošenja ustavne tužbe i odluke o njoj. Ustavni sud, naime, očitovanje o razlozima dugog trajanja postupka traži od suda, koji na taj način doznaje o ustavnoj tužbi.

No, Ustavni sud i u takvim slučajevima odlučuje i dosuđuje naknade štete.

Dosta i odbijenih tužbi

Lako je prognozirati da će broj sličnih tužbi i dalje rasti unatoč nedavnom odvjetničkom dizanju cijene ustavne tužbe na čak 5000 kuna. Naime, Ustavni sud na svojoj internetskoj stranici nudi detaljne upute za podnošenje ustavne tužbe, tako da odvjetnička tarifa ne mora biti prepreka.

Velik broj ustavnih tužbi bude i odbačen. Tako je primjerice odbačena tužba jednog Zagrepčanina otprije deset godina, koji se na ročištima jednostavno nije pojavljivao. Ustavni sud ocijenio je kako je do odugovlačenja postupka došlo ponajprije zbog ponašanja samog podnositelja, koji je pokazao nezainteresiranost za postupak.

Sud održao 22 ročišta bez presude!

Četvorica dječaka prije 15 godina kupili su loše kapsule za startni pištolj, ozlijedili oči, a jedan od njih ostao je i bez vida. Njihova tužba protiv prodavača i jedne zagrebačke bolnice zbog nesavjesnog liječenja ni danas nije riješena! Svaki od njih dobio je po 6150 kuna odštete, sud je održao čak 22 ročišta, a na vještačenje Medicinskog fakulteta u Zagrebu čekalo se više od dvije godine!