Vjesnik: 13. 09. 2004.

Vježbanje pravosuđa

VLADO RAJIĆ

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt je »kriva« što njezin resor raspisuje natječaj za sudske vježbenike i što privodi taj natječaj kraju. Dakle, imenuje sudske vježbenike koji će odrađujući svoj vježbenički staž pokazati jesu li u stanju preuzeti dužnost suca.

Ministrica pravosuđa je »kriva« što je njezin resor zadužen za pisanje novog zakona o obveznim odnosima, i što je u posljednjem nacrtu tog zakona spomenuto limitiranje maksimalnih kamata na kredite, odnosno na sva dugovanja.

Braneći se od prve krivnje ministrica kaže da su ocjene koje dobivaju kandidati za vježbenike samo dio skupa podataka koje valja uzeti u obzir pri odlučivanju. S obzirom da su se u Općinskom sudu u Dubrovniku pojavila dva slobodna vježbenička mjesta, a bilo je 12 kandidata, neki koji nisu dobili šansu nisu zadovoljni. Kime? Ministricom, naravno. Posebno kad se ministrica u obrani posluži također prigovorima koji nisu dio zakonske procedure.

Braneći se od toga da je »njezin kandidat« prošao samo zato što je član stranke kojoj je Vesna Škare Ožbolt predsjednicom, ona kaže da to nije istina. Istina je po njoj da je otac kandidata kao nestranačka osoba bio na listi DC-a. Ali tome dodaje i da je otac nezadovoljnog kandidata vrlo utjecajni HDZ-ovac s vezama u Zagrebu. Dojam je da se ministrica od političkog prigovora brani - politikom.

Kad je pak o zakonu o obveznim odnosima riječ, ministrica napominje da je prijedlog zakona sastavio Petar Klarić, profesor građanskog prava i predsjednik Ustavnog suda. Sve je to istina. Ali je istina i to da je konačno rješenje i o vježbenicima i o spomenutom zakonu potpisala baš ona, ministrica. Prihvatila je razgovor s nezadovoljnim kandidatom i time dodatno otvorila sumnju da je i sama u svemu imala prste.

Pa kad je to tako, sad treba čvrsto ostati na učinjenom i rečenom. Bez obzira što primjedbe postavljaju i pravi i krivi. Jer sad se više ne brani jedan natječaj i jedan zakon. Brani se autoritet Ministarstva i njegove ministrice.