Vjesnik: 14. 09. 2004.

Ashdown bi mogao smijeniti srpskog člana Predsjedništva BiH

SARAJEVO (Od Vjesnikova dopisnika) - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown razmišlja o novim, još oštrijim mjerama kojima bi se Republiku Srpsku napokon privoljelo na učinkovitiju suradnju s Haaškim sudom.

Kako tvrde Vjesnikovi izvori bliski Ashdownovu uredu, nije isključeno da među novim sankcijama bude i smjena srpskoga člana Predsjedništva BiH Borislava Paravca te potpuna zabrana rada Srpske demokratske stranke (SDS).

Ashdownova kazna krajem lipnja - smjena 59 dužnosnika u Republici Srpskoj i devet drugih mjera - jedva da je polučila ikakav rezultat. Onaj najvažniji sigurno nije: najtraženiji ratni zločinci, Radovan Karadžić i Ratko Mladić, još uvijek su na slobodi, a to je i dalje prepreka za BiH da bi ozbiljnije zakoračila prema euroatlantskim integracijama.

O ukidanju SDS-a, koji je utemeljio sam Karadžić, razmišlja se još od mirovnih pregovora u Daytonu iz prosinca 1995. godine, a tvorac Daytonskog mirovnog sporazuma, američki diplomat Richard Holbrooke, u više je navrata kazao da je greška što SDS-u još tada nije zabranjen rad.

U svakom slučaju, novi rok za RS o kojem se govori jest prosinac ove godine, kada bi trebao biti održan ministarski sastanak NATO-a, na kojem će se opet govoriti i o statusu BiH. Ako do tada ne bude znatnijih pomaka u suradnji s Haaškim sudom, sankcije za RS su više nego izvjesne.

Ashdown je nakon povratka iz Bruxellesa, gdje je prošli tjedan razgovarao s visokim službenicima EU-a, kazao da »Banjoj Luci vrijeme istječe« te da moraju biti poduzete ozbiljne akcije kako bi se međunarodnoj zajednici dokazalo da se surađuje s Haagom.

Svi važniji srpski politički čimbenici u BiH, bili oni u vlasti ili u oporbi, kritizirali su ovakvu retoriku visokog predstavnika.

Borislav Paravac tako je izjavio da je njegova smjena moguća, jer je »Ashdown nepredvidljiv i od njega je sve moguće očekivati«. Paravac kaže da Ashdown ni ranije smjene nije adekvatno obrazložio, a dometnuo je da će BiH biti stabilna kada ovom zemljom ne budu vladali visoki predstavnici. No, Ashdowna izgleda previše ne brinu Paravčeve izjave; uostalom, u posljednjih pola godine nije se čak ni protokolarno sastao sa srpskim članom »kolektivnoga šefa« bosanskohercegovačke države.

Visokog predstavnika kritizirao je i predsjednik RS-a Dragan Čavić optuživši ga da je »politički brutalan« te da krši ljudska prava.

U SDS-u, kojem pripadaju i Paravac i Čavić, tvrde da odgovornost za neuhićenje ratnih zločinaca nije stranačka, nego je to zadaća institucija sustava koje su počele poduzimati važne korake, poput usvajanja rezolucije o suradnji s Haagom u Narodnoj skupštini RS-a.

Predsjednik vlade RS-a Dragan Mikerević tvrdi da su vlada i njezino ministarstvo unutarnjih poslova spremni za uhićenje optuženih ratnih zločinaca, a navodno je formirana i posebna policijska postrojba koja bi trebala obaviti ovu zadaću.

Sasvim drukčije cijelu stvar vide u bošnjačkoj Stranci demokratske akcije gdje tvrde da bi međunarodne zajednica i OHR trebali poduzeti učinkovite mjere kako bi vlast RS-a napokon počela uhićivati optužene.

Alenko Zornija