Vjesnik: 15. 09. 2004.

Sudac općinskog suda sa suradnicima oštetio proračun za 18 milijuna kuna

SPLIT – Splitska policija podnijela je Županijskom državnom odvjetništvu posebno izvješće u kojemu traži pokretanje istrage protiv suca Općinskog suda u Makarskoj, zamjenika Općinskog državnog odvjetnika i službenika u Odjelu za zemljišne knjige Općinskog suda u Makarskoj, koji se sumnjiče zbog kaznenog djela nesavjesnog rada i krivotvorenja službenih isprava.

Nakon istrage, policija je utvrdila da su sudac Predrag Trutin (42), zamjenik Općinskog državnog odvjetnika Rafael Beroš (69), te službenici makarskog suda D.V.(39) i B.J. (40) počinili ta djela kako bi Anti Topiću (56), vlasniku makarske tvrtke Olma, i Davoru Rajčiću (56), direktoru državne Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), omogućili da počine više kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminala i tako pribave protupravnu imovinsku korist, čime su oštetili državni proračun i Olmu za najmanje 17,7 milijuna kuna.

Prema izvješću, vlasnik Olme i APN-ov direktor sumnjiče se da su kupoprodajom zemljišta u Makarskoj, koje je APN kupio od Olme za potrebe stambene gradnje iz programa POS-a, počinili kaznena djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju te zloporabe položaja i ovlasti, jer su znali da je sva imovina u vlasništvu RH.

Općinski sudac u Makarskoj osumnjičen je da je nezakonito utvrdio vlasništvo državnog zemljišta u korist Olme, iako je znao da to poduzeće nije vlasnik terena, a zamjenika Općinskog državnog odvjetnika sumnjiči se da je kao pravni zastupnik RH omogućio i pomogao pri donošenju presude, koju je donio sudac Trutin.

Dvojica službenika u Odjelu za zemljišne knjige pri Općinskom sudu osumnjičena su da su za potrebe Olme izdali više krivotvorenih izvadaka iz zemljišnih knjiga, upisujući na izvadcima pravo vlasništva umjesto prava korištenja na zemljišnim česticama, iako su znali da su u zemljišnim knjigama sporne nekretnine upisane kao društveno vlasništvo s pravom korištenja.

Prijavljeni direktor makarske tvrtke tereti se i za uskratu otplate dugova Ministarstvu financija i Ravnateljstvu za robne zalihe, koje je oštetio za više od osam milijuna kuna te za nevraćanje privatnih kredita koje je dobio na račun Olme. Policija je prijavila i trojicu članova Nadzornog odbora Olme, koji su namjerno, i to više puta, prolongirali otplatu tih kredita, a terete se i za donošenje fiktivne odluke o isplati 1,5 milijuna kuna osumnjičenom direktoru, iako taj iznos nisu uveli u poslovnu bilancu makarske tvrtke.

Dobrila Stella