Slobodna Dalmacija: 15. 09. 2004.

NA SABORSKIM ODBORIMA RASPLAMSALA SE POLEMIKA O HRT-u

Branimir Glavaš zatražio ostavku Zdenka Ljevaka

ZAGREB - Gospodine Ljevak, vi ste izgubljeni u prostoru i vremenu, i zbog toga morate podnijeti ostavku. Ako to ne učinite, u Saboru ćemo zatražiti vašu smjenu. Ova je ultimativna rečenica zastupnika HDZ-a Branimira Glavaša upućena predsjedniku Programskog vijeća HRT-a Zdenka Ljevaku u utorak na sjednici Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav otvorila novu epizodu polemike o utjecaju politike na rad javne televizije.

Glavaša je tijekom rasprave o Izvještaju o radu Vijeća HRT-a iziritiralo Ljevakovo odbijanje da točno navede tko je sve pokušao utjecati na izbor uredničkih kadrova na televiziji.

- Da smo u SAD-u, završili biste u zatvoru sve dok ne kažete tko je na vas vršio politički pritisak - zaprijetio je Glavaš, kojega je u ovoj prekoatlantskoj paraleli podržao i vanjski član Odbora prof. dr. Branko Smerdel. On je potvrdio da ovakva tvrdnja može biti okarakterizirana kao uvreda Kongresa, na temelju koje Kongresni odbor može naložiti i zatvaranje pojedinca.

- Nisam rekao da je bilo ni stranačkih ni političkih pritisaka. Članove Povjerenstva zvali su građani, i njih, ako želite, mogu taksativno nabrojiti - odgovorio je Ljevak, koji je u Vijeće HRT-a izabran u kvoti HDZ-a.

Ovoj polemici prethodila je žustra rasprava između Luke Bebića (HDZ) i Ingrid Antičević-Marinović (SDP) o medijskom tretmanu Sabora u informativnim emisijama HTV-a. "Do 2000. godine dnevno se mjerila sekundaža koju je svaka stranka imala na Dnevniku. Ne vidim zašto se tako minuciozno ona i dalje ne mjeri, nego se u đuture ocjenuje je li HTV profesionalna ili ne", ustvrdio je Bebić, navodeći da su i "građani koji plaćaju pretplatu nezadovoljni senzacionalizmom, žutilom i neadekvatnim informiranjem javnosti". "Nemojte prizivati vremena od prije 2000. godine", odgovorila mu je Ingrid Antičević-Marinović, koja je istaknula da se Sabor ne smije petljati u nezavisnost HTV-a bez obzira bio pojedini zastupnik zadovoljan medijskim tretmanom ili ne.

Glavaš je potom zatražio decidiran odgovor na pitanje tko je naredio "političku egzekuciju saborskog izvjestitelja Joze Kapovića, koji je najuren iz parlamenta jer nije odgovarao prošloj vladajućoj koaliciji".

- HRT, od kada sam ravnatelj, ne funkcionira na temelju pritisaka, a Jozo Kapović je otišao iz Sabora zbog odnosa između programskog vodstva - uzvratio je glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić.

Tandem Galić-Ljevak prozivalo se, premda znatno blaže negoli na Odboru za Ustav, i na sjednici Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. HDZ-ovi zastupnici Stjepan Bačić i Ivana Sučec-Trakoštanec prigovorili su informativnom programu senzacionalizam, manjak istraživačkog novinarstva, političku obojenost te naglasili kako je selekcija vijesti koje će se naći u Dnevniku loša i ovisna o osobnim preferencijama urednika. Založili su se stoga za više vijesti koje će govoriti o pozitivnim događanjima, a manje prikaza negativnosti i nasilja.

Članovi Vijeća nacionalnih manjina požalili su se da je od deset njihovih sjednica u televizijskim vijestima završila svega jedna, Milorad Pupovac (SDSS) propustom je ocijenio činjenicu da HRT nije obilježio 60. godišnjicu smrti Nikole Tesle, dok je njegov kolega Ratko Gajica apostrofirao program Radio Knina. Gajica je, naime, doveo u pitanje ocjene kako se radi o radiju koji se zalaže za suživot i snošljivot u kraju u kojem su dvije zajednice još uvijek u suprotstavljenim pozicijama. Premda, kako reče, Radio Knin nije isti kao prije četiri godine, još uvijek se, smatra, radio o programu u kojem se ne afirmira istina, ne čuje druga strana, a urednički i novinarski komentari ponajprije su nedopustive rugalice na štetu druge zajednice, koje ne pridonose suživotu.

Premda se upravo zbog Izvještaja o radu Vijeća HRT-a s nestrpljenjem očekivala sjednica matičnog Odbora za informatizaciju, informiranje i medije, ta je rasprava odgođena za sljedeći tjedan. Prema pojašnjenju predsjednice Odbora Željke Antunović (SDP) do odgode je došlo da, kako je kazala, rasprava ne bi bila pod dojmom aktualnih političkih rasprava na tu temu te da bi se se zastupnici stigli za nju pripremiti za tjedan dana.

M. KARLOVIĆ-SABOLIĆ, S. PAVIĆ, BELAK-KRILE