Vjesnik: 15. 09. 2004.

Mečelj napustio Željezaru Sisak

ZAGREB - Damir Ostović, predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju, i sada već bivši generalni direktor Željezare Mečelj Nasibulla Muhatdinov potpisali su u utorak ugovor o raskidu kupoprodajnog ugovora za sisačku Željezaru potpisanog 6. veljače 2003. Time je ruski Mečelj Trading formalno pravno prestao biti vlasnik Željezare, a radnici i imovina potpali su pod vlasništvo Fonda. Prije nego što je potpisan ugovor o raskidu, Ostović i stečajni upravitelj Željezare Sisak Darko Šket, te Muhatdinov potpisali su, naime, ugovor o prebacivanju imovine i radnika u Fond.

Potpisivanjem raskida kupoprodajnog ugovora ruska se strana obvezala isplatiti plaću za 1607 radnika za kolovoz. Uz to, raskidom ugovora automatski se aktivirala naplata bankovnog jamstva od 3,6 milijuna eura koje će biti dovoljno za šest minimalnih plaća od 1500 kuna, a Rusi su, prema njihovim riječima, kao »znak dobre volje«, ostavili i rezervne dijelove i alate u iznosu od 1,5 milijun eura. Međutim, Mečelj nije, kao »znak dobre volje« pristao isplatiti pola plaće za rujan do kad su bili vlasnici, a kako saznajemo, ta je neisplata bila i jedan od Mečeljevih uvjeta prilikom raskida ugovora.

S druge strane, Fond koji je sad preuzeo brigu o radnicim i imovini, uskoro kreće u potragu za novim partnerom. Fond će obići šest potencijalnih strateških partnera, a potom sastaviti uvjete prodaje Željezare. U međuvremenu, a kako bi se pojednostavila pravna procedura, Fond će osnovati novu tvrtku u koju će se prebaciti radnici i imovina.

No očito je da novi partner neće moći preuzeti brigu o svih 1607 radnika nego će biti i otpuštanja. Iako nitko ne želi službeno potvrditi koliki će biti broj otpuštenih, saznaje se kako je riječ o oko 800 radnika. Svega 140 radnika Željezare donekle ispunjava uvjete za oslazaka u mirovinu, i to u slučaju dokupa radnog staža. Isplati li se i radnicima otpremnina ona će iznositi oko 25.00 kuna.

»Teško da će Fond moći pokrenuti proizvodnju u razdoblju do pronalaska novog partnera i iz tog razloga nam je cilj što prije naći novog vlasnika«, kazao je Ostović.

Nataša Zečević