Slobodna Dalmacija: 16. 09. 2004.

ODRŽANA VIŠESATNA SJEDNICA PROGRAMSKOG VIJEĆA HRT-a

Osuda političkih pritisaka

ZAGREB - Osuđujemo pritiske i upletanje bilo kojih političkih opcija ili institucija u sadržaj ili uređivanje programa. Takvi pritisci bili bi suprotni zakonskim propisima i demokratskim standardima, zaključak je to višesatne sjednice Programskog vijeća Hrvatske radiotelevizije održanog u srijedu.

Ovom zaključku prethodila je burna rasprava o sastanku čelnika HRT-a Mirka Galića i urednika Informativnog programa Vladimira Rončevića s predsjednikom i potpredsjednicima Sabora na kojoj se razgovaralo o radu HRT-a. Članovi Vijeća često su isticali primjedbu kako je Sabor osnivač i vlasnik Hrvatske radiotelevizije, ali da nije pozvan baviti se programom HRT-a, nego samo osiguravanjem uvjeta i nadzorom rada, a da je Programsko vijeće to koje se bavi programom. Što se tiče pritužbi koje su stigle na rad i praćenje aktivnosti parlamenta, Vijeće je od programskog vodstva HRT-a zatražilo izvješće o praćenju sjednica, ali za razdoblje otkada je konstituirano novo Vijeće.

Inače, Vijeće je podržalo odluku programskog vodstva da prijenos saborskih sjednica počne sat kasnije, dakle u 10.30 sati. Vijeću se obratio i Mirko Galić te iznio tijek sastanka s Vladimirom Šeksom i potpredsjednicima Sabora. On je sastanak ocijenio korektnim te naglasio da su čelnici parlamenta istaknuli kako se rad parlamenta ne prati detaljno, nego senzacionalistički te su kazali da je to pokušaj marginalizacije Sabora. O navodnoj marginalizaciji i nekakvom scenariju od naše strane nema ni govora, istaknuo je Galić, te dodao kako informativne emisije treba osloboditi protokola. Naš zadatak je da program okrenemo životnim pitanjima i onome što zanima naše građane.

Suzana Jašić iz Gonga, također članica Programskog vijeća, naglasila je kako je Sabor marginaliziran, ali ne od HRT-a, nego od Vlade. Suprotstavila se, kako je kazala, političkim pritisicima, a poglavito stalnim ucjenama čelnika Sabora kako će mijenjati Zakon o HRT ili će pristojbu za HRT dijeliti s još nekim drugima. Vladimir Rončević ocijenio je sastanak u Saboru političkim pritiskom, ali ravnatelj Galić naglasio je kako razina odgovornosti i profesionalnosti na HRT—u treba pratiti razinu sloboda. On je iskreno i priznao i neke propuste u radu Televizije koje treba popraviti.

Hašim Bahtijari spočitnuo je Galiću i Rončeviću što su na sastanak u Sabor otišli bez predsjednika Programskog vijeća. Anja Šovagović-Despot naglasila je kako zbog Sabora ne bi trebao patiti Program za djecu i obrazovanje koji je ocijenila jako dobrim. Neki članovi Vijeća poput Nade Gaćešić isticali su kako na njih nitko i nikada nije vršio političke pritiske. Vijeće je prihvatilo i novu shemu koja će do kraja godine biti uvedena kroz tri faze, a u kojoj je sedam novih dnevnih emisija. Novost je dnevna mozaička emisija Život uživo i politička emisija Otvoreno koja će od ponedjeljka do četvrtka obrađivati političke top—teme.

Anita MALENICA