Novi list: 16. 09. 2004.

SLOVENSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA IVO VAJGL JUČER GOVORIO O ODNOSIMA SA ZAGREBOM

Slovenija u tajnim pregovorima s Europskom unijom

LJUBLJANA – Slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl na jučerašnjoj hitnoj sjednici vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta rekao je da Slovenija podržava ulazak Hrvatske u EU, »ali mi ujedno vučemo poteze koji trebaju potvrditi slovensko pravo na Piranski zaljev, na izlazak na otvoreno more i na implementaciju dogovora iz Bruxellesa kada je riječ o ekološko ribolovnom pojasu u Jadranskom moru«, rekao je Vajgl.

Slovenski ministar je istaknuo da je slovenska diplomacija u zadnje vrijeme jako aktivna u pripremi terena za ono što bi se moglo dogoditi na dan 3. listopada ako »eventualno Hrvatska svojim odlukama ugrozi interese Republike Slovenije«, ne želeći konkretnije reći s kime i kako su se dogovarali o tome u Europskoj komisiji ali je kod toga napomenuo da to treba shvatiti kao pripremu za pregovore o pristupanju Hrvatske EU. Na pitanje o kakvim se pregovorima radi, Vajgl je rekao da bi o tome mogao govoriti jedino na zatvorenoj sjednici, ali takav prijedlog je već na početku sjednice ovog odbora bio odbačen.

Vajgl je zanijekao da sada vlada stanje u kojemu je jedini izlaz u međunarodnoj arbitraži, jer kako je rekao nisu iscrpljena sva sredstva, posebno ne ona koja su nastala činjenicama »da je Slovenija sada članica EU i NATO-a a Hrvatska kandidat za EU i NATO«

Na Odboru za vanjsku politiku slovenskog Parlamenta razmatrao se prijedlog oporbene slovenske Narodne stranke o odlukama koje bi trebale imati za cilj »uspostavu potpunog suvereniteta nad slovenskim teritorijem« kojega navodno ugrožava hrvatska strana. Zbog nedostatka kvoruma odluke oporbe nisu mogle biti usvojene. Tijekom rasprave su i ministar unutarnjih poslova dr. Rado Bohinc i ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl izričito navodili da je »Piranski zaljev u svojoj cjelini na slovenskom teritoriju i da je za nadzor u Piranskom zaljevu jedino nadležna slovenska policija«.

I. BOTTERI