Novi list: 16. 09. 2004.

SMJENA NA VRHU OBAVJEŠTAJNE AGENCIJE

Veselko Grubišić novi ravnatelj OA-e

ZAGREB – Odbor za nacionalnu sigurnost dao je jučer pozitivno mišljenje o Veselku Grubišiću, kandidatu premijera Ive Sanadera i predsjednika Stjepana Mesića za novog ravnatelja Obavještajne agencije (OA). Imenovanje novog ravnatelja, objasnio je predsjednik tog odbora Ivan Jarnjak, potrebno je jer je sadašnji ravnatelj Damir Lončarić podnio zahtjev za razrješenje s dužnosti.

Veselko Grubišić, karijerni diplomat koji je trenutačno na dužnosti pomoćnika ministra vanjskih poslova za sigurnosnu analitiku i zaštitu komunikacija, novinarima je u Saboru kazao da će, po imenovanju na novu dužnost, posebnu pozornost posvetiti business inteligenceu.

– Obavještajna agencija djeluje isključivo izvan Hrvatske i prati postoje li faktori koji mogu ugroziti nacionalnu sigurnost. Uz ostalo, provjeravat ćemo kakav kapital ulazi u Hrvatsku, ali i pomagati hrvatskim kompanijama u investiranju u inozemstvo, rekao je Grubišić.

Lončarić će se, po razrješenju s dužnosti ravnatelja OA-e, vratiti u zagrebačku zračnu luku, na mjesto pomoćnika direktora za sigurnost. Damiru Lončariću najviše se spočitavalo njegovo prijateljstvo s Hrvojem Petračem, kojeg hrvatske vlasti trenutačno traže zbog optužbi da je sudjelovao u otmici sina generala Vladimira Zagorca.

S. Ab., Z. C.