Slobodna Dalmacija: 17. 09. 2004.

LUKA MIŠETIĆ, BRANITELJ ODBJEGLOGA GENERALA:

Čermak i Markač zadržani zbog propusta odvjetnika, a ne zbog Ante Gotovine

Obrane generala Čermaka i Markača nisu podnijele žalbu u potrebnom roku, i travanjska odluka sudskog vijeća je postala pravomoćna, objašnjava Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić

SPLIT/HAAG - Odvjetnički tim generala Ante Gotovine usprotivio se tvrdnjama nekih nekih visokih hrvatskih dužnosnika da je Haaški sud odlučio zadržati generale Ivana Čermaka i Mladena Markača kako bi se njihova branjenika prisililo na predaju, te je nepuštanje generalskog dvojca objasnio čistim propustom njihovih branitelja.

Odvjetnik Luka Mišetić podsjeća da je isto vijeće u travnju ove godine odbilo zahtjeve generala Čermaka i Markača za privremeno puštanje na slobodu iz dva razloga — (ne)povjerenje u hrvatsku Vladu oko ispunjavanja preuzetih obveza, kao i same optuženike da će se nakon puštanja ponovno pojaviti pred sudom.

— Duboko smo uvjereni da je ova odluka Suda iz travnja bila pravno i činjenično neutemeljena i da bi Žalbeno vijeće Haaškog tribunala poništilo tu odluku da su se obrane generale Čermaka i Markača odlučile žaliti na tu odluku. Sigurni smo da bi Žalbeno vijeće koristilo ista mjerila koji su korišteni u predmetima Ademi, Prlić, Praljak, Petković, Ćorić, Stojić i Pušić, i da bi generali Čermak i Markač bili pušteni da u RH čekaju početak suđenja.No, obrane generale Čermaka i Markača nisu podnijele žalbu u potrebnom roku i travanjska odluka sudskog vijeća je postala pravomoćna, što znači da su zaključci Vijeća postali pravomoćni. Obrane generale Čermaka i Markača odlučile su odustati od žalbe, obaviti razgovor s Tužiteljstvom, i predati novi zahtjev sudskom vijeću s obrazloženjem da se činjenično stanje "bitno promijenilo" u odnosu na travanj ove godine i da zbog promjene činjenica sudsko vijeće treba poništiti travanjsku odluku.

Dakle, obrane su tvrdile da činjenica što su Čermak i Markač obavili razgovor s Tužiteljstvom bitno mijenja zaključak sudskog vijeća u travnju da hrvatska Vlada nemože uspješno ispunititi svoje obveze i da nije dokazano da će se generali Čermak i Markač pojaviti na suđenje budu li pušteni - upozorava Mišetić, dodajući kako je očito da sudsko vijeće nije prihvatilo argumente obrane o tome da razgovor s Tužiteljstvom bitno mijenja zaključak iz travnja .

- Objektivno gledajući, odluka Suda nije iznenađujuća, a sasvim sigurno ne zaslužuje optužbe da je sudsko vijeće odlučilo držati generale Čermaka i Markača kao taoce u sporu protiv generala Gotovine - poručuje jedan od Gotovinin odvjetnika Luka Mišetić.

Zoran ŠAGOLJ

Miroslav Šeparović: I da smo se žalili, ništa ne bismo dobili

Za komentar Mišetićevih tvrdnja zamolili smo odvjetnike Miroslava Šeparovića i Čedu Prodanovića, branitelje Mladena Markača i Ivana Čermaka. Šeparović ističe kako ne želi komentirati navode kolege Mišetića, ali dodaje da se nisu žalili u travnju jer bi izgubili na vremenu.

— Išli smo na intervju kako bismo dobili suglasnost tužiteljstva da se naši klijenti puste na slobodu do početka suđenja. Naime, računali smo na sudsku praksu u kojoj se nikada do sada sud nije suprotstavljalo prijedlogu tužiteljstva. I da smo se žalili, ništa ne bismo dobili jer nismo mogli ponuditi neke nove činjenice. Međutim, sada se možemo žaliti na ovu odluku jer imamo pravni presedan — zaključio je Šeparović.

S druge strane, Čedo Prodanović poručuje Luki Mišetiću neka nastavi prevoditi svoga klijenta Antu Gotovinu iz statusa okrivljenika u status osumnjičenika i neka se ne dira u nešto što ne razumije.

A. MALENICA