Novi list: 17. 09. 2004.

Sanaderova Vlada otišla u ilegalu

Sergej ABRAMOV

Sanaderova Vlada ušla je u ilegalu. Svako toliko, ministri dolaze krišom na Markov trg, pazeći da ih nitko ne prati i onda u podrumima raspravljaju o prevažnim stvarima i kuju budućnost države. Stvarnost nije takva, ali nije ni daleko od toga.

Posljednji sastanak koji je po uzoru na sastanke pokreta otpora i ćelije komunističkih partija iz prošlog stoljeća, Vlada premijera Sanadera održala je u srijedu. Riječ je o izvanrednoj i zatvorenoj sjednici Vlade o kojoj nitko nije obavijestio novinare.

Na toj supertajnoj sjednici Vlada je imenovala, odnosno potvrdila članove Vijeća za telekomunikacije, koji će odlučivati o koncesionaru za treću GSM mrežu, te o koncesionaru za drugu fiksnu telefonsku mrežu. Na prethodne dvije tajne i izvanredne sjednice Vlade također su donesene bitne odluke – o odgodi primjene gospodarskog pojasa za zemlje EU-a i o rušenju spomenika Mili Budaku.

Sakrivanjem od javnosti, Vlada je tako na tim trima sjednicama donijela odluke o kojima je izbjegla raspravu i potencijalne kritike, ali zabrinjavajuće je što je tajnost rada prije strategija Vlade, nego iznimka. Naime, ne samo da Vlada održava izvanredne i tajne sjednice, nego ne obavještava javnost ni o odlukama donesenim na zatvorenom dijelu redovnih sjednica. Za Vladinim uredbama i odlukama mora se tragati po Narodnim novinama tjedan dana nakon što su donesene, a one odluke koje se ne moraju objaviti u službenom glasilu Republike Hrvatske, kao da i nisu donesene.

Kad se sve to zbroji, može se zaključiti da je jedan od slogana Sanaderove Vlade: »Sve što je važno, gurni pod tepih!« U taj se slogan dobro uklapa i posljednja kuknjava Vladimira Šeksa i HDZ-ovih saborskih zastupnika, zbog premale zastupljenosti na HRT-u.