Vjesnik: 17. 09. 2004.

Šeksova kćer drugi put nije imenovana u osječki Općinski sud

Za sutkinju je imenovana, između 11 kandidata, Dalmoslava Grgić, kojoj osječko sudačko vijeće nije dalo ni jedan glas, favorizirajući troje kandidata/ Gradonačelnik Novalje lobirao u vezi s imenovanjem u novaljski Općinski sud

ZAGREB - Državno sudbeno vijeće (DSV) imenovalo je u četvrtak suce općinskih sudova u Osijeku, Zadru, Vinkovcima, Kninu, Novalji, te prekršajnih sudova u Rijeci, Novskoj i Kninu.

U Osijeku, za sutkinju Općinskog suda drugi put nije imenovana Zrinka Poštić-Šeks, kćer Vladimira Šeksa. Za sutkinju u tom sudu između 11 kandidata, imenovana je Dalmoslava Grgić, kojoj osječko sudačko vijeće nije dalo ni jedan glas, nego su za suce podržali Marinu Buršbaher-Oberkiš, Zorana Perkušića i Ivana Vulića. Član DSV-a Dražen Matijević, inače odvjetnik iz Osijeka, izrazio je čuđenje što je sudačko vijeće favoriziralo tu trojicu kandidata, jer da prednost treba dati dugogodišnjim višim sudskim savjetnicama Jasni Baban i Dalmoslavi Grgi, koju je DSV naposlijetku i imenovao.

Polemika se vodila i o imenovanju općinskog suca u Novalji, gdje su u konkurenciji bila dva vrlo jaka kandidata, Željko Đerđ, predsjednik Općinskog suda u Iloku i ugledni odvjetnik iz Rijeke Nenad Dračevac. DSV je u drugom krugu, u novaljski sud imenovao Đerđa, koji se u taj sud kandidirao zbog obiteljskih razloga.

Inače, kuriozitet je što se u vezi s imenovanjem u Općinski sud u Novalji, DSV-u obratio Ured gradonačelnika Novalje. U pismu DSV-u gradonačelnik podsjeća da je Novalja uložila dosta sredstava u uređenje sudske zgrade, a uz ostalo, navodi i da »poštuje autonomiju DSV-a«, ali sugerira da se u novaljski sud imenuje Željko Đerđ. Međutim, potpredsjednik DSV-a Branko Hrvatin, s ovom sugestijom novaljskog gradonačelnika upoznao je članove DSV-a naknadno, nakon što su Đerđa već imenovali za suca u Novalji.

Za suce Općinskog suda u Vinkovcima imenovani su Jelena Bušić i Alen Vajcl, Zrinka Gojo imenovana je u Općinski sud u Kninu, a Jasenka Glavan u Zadru.

B. B.