Slobodna Dalmacija: 17. 09. 2004.

Bosanska konvencija

Danko PLEVNIK

U BiH traje predizborna utrka unutar začaranog kruga, jer se svi bore za vlast koja realno pripada Uredu visokog predstavnika (OHR). Demos i demokracija su potrebni samo da se odrede političari koji će komunicirati s OHR-om, jer ih jedini može pozvati na odgovornost. I na taj način bosanski izbori ne ispunjavaju svrhu jer se ništa bitno ne mijenja osim imena političara. Oni nemaju vizije "suvremeniteta", već samo iluzije suvereniteta koji je mač u (daytonskom) kamenu. Nakon devet godina daytonske Bosne, situacija je takva da je manje građana za neovisnost BiH nego što ih je bilo 1990.

Pravni stručnjaci drže da je pomoću postojećeg ustava nemoguće ni srušiti ni izgraditi daytonsku Bosnu pa bi trebalo ići na izradu Bosanske konvencije, po ugledu na Europsku konvenciju, koju bi napravili najbolji stručnjaci u korist građanina kao nositelja suvereniteta.

Međutim, ne bi li pretvaranje BiH iz dvoentitetske tronarodne države u jedinstvenu građansku državu vodilo čitavu raspravu o potrebi promjena i reformi u BiH na priče iz 1990. i na već viđeni početak? Održivi opstanak moguć je samo uz pomoć ovih postojećih triju konstitutivnih zajednica i teško je vjerovati da bi "građani" kao "četvrti konstitutivni narod" u BiH uspjeli promijeniti situaciju. Iz jednostavnog razloga što velik broj ljudi ne želi biti građanima, već samo Hrvatima, Srbima, Bošnjacima pa čak nanovo - Muslimanima.

Vladavinu prava koja bi se stvarala u korist građana, ne protežira ni OHR koji je nedavno smijenio 59 političara u RS zbog pomaganja ratnim zločincima. Ali ako se takvo pomaganje kvalificira kao kazneno djelo, nije li protiv njih OHR trebao podnijeti i krivičnu optužnicu?

Kako od bosanskih daytonskih naroda stvoriti državni narod po uzoru na Švicarce? RS tendenciozno pretvara BiH u SFRJ prije raspada. Kolika je njena državnost, može se vidjeti već prilikom vožnje vlakom kada se na entitetskoj granici mijenjaju lokomotive kao da se radi o nekoj drugoj, a ne o istoj državi!? RS nema interesa promovirati BiH kao svoju državu, već anticipirati vezu sa Srbijom o čemu se pisalo i u Službenom glasniku RS. Ona je uistinu "genetska greška", budući da BiH predugo zadržava frankenštajnovski, a presporo dobiva ljudski lik. Kako derogirati njen postjugoslavenski karakter koji je zacementirao daytonski sporazum?

Postoje prijedlozi da se najprije povuku potpisi Hrvatske i Srbije s tog sporazuma, posebice kada postaje očevidno da Hrvatska "bježi" iz regije u EU, čime Bosna i Hercegovina prestaje biti geopolitičko klatno između ovih aspiranata na nju. Što se može učiniti za samu Bosnu unutar Bosne?

Ako Federacija BiH bojkotira RS, onda gubi ukupni život u BiH, a ako se taj međuentitetski život unapređuje - potvrđuje se teza kako u BiH sve štima i kako Dayton treba ostati!? A običnim je ljudima stalo do njihova života, a ne do gubljenja života u međuentitetskom i ohaerovskom nadigravanju.

Jasno je da bez snažne međunarodne geopolitičke volje neće doći do promjene Daytona i kad visokog predstavnika međunarodne zajednice zamijeni posebni predstavnik EU-a. Ta geopolitička volja trebala bi biti eksplicirana u dokumentu EU-a da će BiH slijediti sudbinu Cipra pri ulasku u EU, što će reći da u EU-u može ući samo Federacija BiH sve dok RS i stvarno ne "beihazira". Tu poruku trebalo bi poslati kao uvjet i Srbiji - ako želi u EU, mora se odreći etatiziranja RS-a u svoju korist.

"Naglo" demontiranje RS-a se ne preporuča i pitanje je u kojoj je mjeri to izvedivo jer česta ohaerovska smjena srpskih političara strukturalno ništa ne mijenja. Pred intenzivniju "bruxellizaciju" BiH, Paddy Ashdown će vjerojatnije pokušati jačati elemente jedinstvene Bosne izgradnjom ključnih ministarstava na razini države i time RS postupno pretvarati u županiju negoli je potezom pera ukinuti.

Svojom apozicijom (Republika) koja uopće ne funkcionira jer onemogućuje povratak svojih bivših građana i u kojoj čak ni Mladen Ivanić nema nikakva drugog predizbornog programa osim srbovanja te svojim etnokratskim nazivljem (Srpska) usred multinacionalne Bosne, RS ostaje ishodom tragične besmislice nasilne podjele BiH. Ako ju je daytonski sporazum stvorio, zbog čega je kao geopolitičku nepogodu neki "Bruxelleski sporazum" ne bi rastvorio?