Novi list list: 18. 09. 2004.

DOBROSLAV PARAGA, PREDSJEDNIK HSP-a 1861: ZAŠTO SE PREMIJER NIJE POAVIO NA OTOVORENJU GAVRILOVIĆEVA CENTRA ZA REPRODUKCIJU SVINJA

Sanader odustao da se ne bi kompromitirao?

Na otvaranju se članica EU parlamenta gđa Doris Pack, dugogodišnja prijateljica HDZ-ove vrhuške, a odnedavno i novog vlasnika Gavrilovića, koja se mimo bilo kakvog civiliziranog ponašanja, poput bijesne furije okomila na lokalne vlasti u Sisačkoj županiji

Je li nepojavljivanje premijera Sanadera u petrinjskom naselju Stanci gdje je u četvrtak 9. rujna 2004., trebao prisustvovati otvaranju reprodukcijskog centra za uzgoj svinja Gavrilović, nagovještaj raspetljavanja Gordijevog čvora pljačkaške pretvorbe nekadašnjeg petrinjskog mesnog diva, ili samo još jedan pokazatelj da je premijer odustao od svečanosti po savjetu svojih bliskih suradnika iz oportunističkih razloga, da se ne bi kompromitirao.

Na otvorenju je umjesto premijera Sanadera bio prisutan ministar poljoprivrede Petar Čobanković, a govorio je predsjednik HGK Nadan Vidošević. Brojni novinari, snimatelji i TV kamere koji su čekali premijera prvo u podne, a zatim u 15 sati nisu se mogli načuditi da premijer nipošto ne dolazi, niti im bilo tko daje objašnjenje zašto se nije pojavio.

Kuriozitet je da se na otvaranju pojavila članica EU parlamenta gospođa Doris Pack, dugogodišnja prijateljica HDZ-ove vrhuške, a odnedavno i novopečenog vlasnika Gavrilovića, koja se mimo bilo kakvog civiliziranog ophođenja i ponašanja, poput bijesne furije okomila na lokalne vlasti u Sisačkoj županiji jer da one unose smetnju Gavriloviću, te da bi bila »sretna da u svojoj izbornoj jedinici imam ovakvu tvrtku, a ona od vlasti u svojem okruženju nije imala potporu, nego smetnju....«

Skandalozno je da Doris Pack, njemačka zastupnica u EU parlamentu i predsjednica jednog od brojnih parlamentarnih odbora, bezobzirno i drsko drži lekcije hrvatskoj javnosti i lokalnoj vlasti jer se ne mogu i ne smiju pomiriti s time da je u slučaju afere Gavrilović posrijedi jedna od najvećih pretvorbenih pljački u Hrvatskoj nakon 1990. godine, o čemu je Novi list 27. 8. 2004. objavio članak »Stvarni vlasnici Gavrilovića razvlašteni putem državne otimačine u korist bivšeg vlasnika«.

Afera i danas pred sudom

Da podsjetim, na zahtjev tadašnjeg potpredsjednika vlade Slavka Linića Račanova vlada povlači 2000. godine tužbu podnesenu u ime Republike Hrvatske za poništenje ugovora o prodaji tvrtke Gavrilović Đuri Gavriloviću, obustavlja sudski spor i legalizira poklon paket tuđe imovine vrijedan 1,2 milijarde eura Đuri Gavriloviću, koji ga je platio 1991. godine smiješnih 3,3 milijuna DEM, odnosno 1,65 milijuna eura.

Ispad gospođe Doris Pack je tom teži jer se afera oko pretvorbe i privatizacije mesne industrije Gavrilović i danas nalazi nerazriješena pred nadležnim sudom. U izvješću Državne revizije iz travnja 2003., na koji se poziva u svojoj tužbi Udruga bivših djelatnika »Gavrilović«, nalazi se i podatak da je sadašnji vlasnik tvrtke Đuro Gavrilović odstupio od svojeg pisma namjere iz 1991. godine, kada je obećao dokapitalizaciju i podjelu dionica zaposlenima, budući da je u razdoblju od 1995. do 2000. sva dobit iz Gavrilovića izvučena, a ulaganja su bila isključivo iz proizvodnje da se državi ne mora platiti porez na dobit.

U izvješću se nalazi popis više nezakonitih pravnih radnji koje ukazuju na ništavost pravnog postupka prodaje, temeljem kojeg su nadležna državna tijela već trebala pokrenuti pravosudnu reviziju postupka prodaje i podnijeti zahtjev za pokretanje ništavnosti kupoprodaje Gavrilovića iz 1991. godine.

U svakom slučaju, s obzirom na izvješće Državne revizije bit će nužno da Hrvatski fond za privatizaciju izvrši putem revizije naknadnu pretvorbu bivšeg SOUR-a Gavrilović i da ponovi postupak privatizacije. Zanimljivo je spomenuti da je i Ustavni sud donio svoj pravorijek o ovom grandioznom slučaju nezakonite pretvorbe i privatizacije, a čiji se pismeni otpravak očekuje ovih dana.

Nedostojno miješanje u aferu

S obzirom na sve poznate okolnosti, nedostojno je da se jedna ugledna europarlamentarka izravno miješa u jednu takvu aferu koja je sub iudice (pod sudom), što je svojim iznenadnim nedolaskom po svoj prilici shvatio u zadnji čas i premijer Sanader. Čini se kao da je i zastupnici Pack stran pojam poštovanja pravne države i neovisnosti pravosuđa, što je jedan od temelja Europske konvencije o ljudskim pravima, na kojima počiva i sama Europska unija. Može se samo pretpostaviti što bi se dogodilo gđi. Pack da je ovaj gaf učinila u svojoj ili nekoj od zemalja članica EU-a, odnosno koliko bi još dugo bila članica europskog parlamenta u ime SR Njemačke.

Skorašnji događaji u vezi afere Gavrilović uskoro će pokazati stvarnu spremnost Sanaderove vlade da se obračuna sa ključnim aferama iz sfere gospodarskog kriminala, koji je tako očito odgovoran za nezaposlenost, pad životnog standarda, golem inozemni dug i nisku stopu privrednog rasta i stranih ulaganja, ili će potvrditi sumnje da je stvarna transformacija nekadašnje Tuđmanove stranke samo bajka za naivne odnosno porođaj mrtvorođenda, reagira Dobroslav Paraga, predsjednik HSP 1861.