Vjesnik: 20. 09. 2004.

Čekajući konačni obračun

DRAGAN GRDIĆ

Trenere momčadi koja gubi treba mijenjati, i upravo to posljednjih dana čini načelnik zagrebačke policije. Da nešto nije u redu u redovima zagrebačkih plavaca, očito je godinama. Ni jedan ozbiljniji slučaj organiziranog kriminala u Zagrebu nije riješen, vuče se rep od desetak neriješenih mafijaških ubojstva, korupcija i curenje informacija konstanta su više od desetljeća, porast općeg kriminaliteta poprimio je oblike katastrofe. Dakle, razloga za kadrovske promjene je dovoljno.

U najnovijoj kadrovskoj križaljci ohrabruje nekoliko činjenica. Nova MUP-ova garnitura, postavljena nakon izbora, nije preko noći provela čistku u najvećoj upravi, zagrebačkoj, nego se u promjene išlo oprezno, tako da je prijašnji načelnik, unatoč lošim rezultatima, smijenjen tek krajem lipnja. Svi novoimenovani načelnici stručnjaci su bez mrlja na karijeri. Dvojica su magistri znanosti, a svi ostali su diplomirani kriminalisti.

Nakon što je ustrojio krug suradnika, od načelnika Krešimira Šulca javnost uskoro očekuje i prve rezultate. No u tome neće uspjeti bez političke potpore, i materijalne a ne samo deklarativne. To treba jasno reći jer je država, u besparici, počela štedjeti i tamo gdje ne bi smjela. Tehnička opremljenost policije je zabrinjavajuća. Ograničena je potrošnja goriva, čak i prometnoj policiji, uniforme se krpaju, pištolji su stari, a i iz takvih naši policajci na strjelištima godišnje ispaljuju najviše pet (!) metaka.

Osim »vatrogasnih« mjera na suzbijanju rastućih uličnih razbojstava, provala i krađa, Zagrepčani od policije očekuju i odlučan obračun s organiziranim kriminalom. Kad je o tome riječ, ohrabruje policijska racija u klubu u kojem se naoružani i opasni znanci policije okupljaju na turbo-folk dernecima »od sumraka do zore«. Policija mora učiniti sve da se takve osobe više nikad ne osjećaju sigurne i nedodirljive.

Javnost mora inzistirati na tome da se zaliječi i još jedna bolna zagrebačka rana (nažalost, već zaboravljena). Naime, teško je mirno spavati dok ne bude pravde za smrt nedužnog sugrađanina Zorana Dominija kojeg je prije gotovo pet godina raznijela raketa ispaljena u obračunu kriminalnih klanova. Čovjek je stradao u obračunu kriminalaca koji su imali debele veze i u policiji i u pravosuđu, a neki policajci iz tog vremena još su na visokim pozicijama.