Slobodna Dalmacija: 20. 09. 2004.

U MVP-u FORMIRANO POVJERENSTVO ZBOG JAVNIH ISTUPA HRVATSKOG DIPLOMATA

Štambuk pod istragom zbog pohvala Gotovini

Diplomat Drago Štambuk u razgovoru u "Hrvatskom listu" za golemi zadarski plakat s likom Ante Gotovine na kojemu piše "Heroj, a ne zločinac", sugerirao je da bi bolje pristajao natpis "junak ili osloboditelj". Istraga u MVP-u bi mogla imati reperkusija na njegovu diplomatsku karijeru

ZAGREB - Ministarstvo vanjskih poslova odredilo je Povjerenstvo koje će utvrditi je li i u kojoj mjeri Drago Štambuk, bivši hrvatski veleposlanik, a danas diplomat u MVP-u, povrijedio pravila diplomatske službe. Ako jest, to će imati reperkusija na njegovu diplomatsku karijeru - saznali smo u uredu glasnogovornika na Zrinjevcu.

Naime, Štambuk je u kolovozu ove godine u intervjuu zadarskom tjedniku "Hrvatski list", u kojem je predstavljen kao hrvatski diplomat, iznosio stavove o Haaškome sudu tvrdeći, među ostalim, da je to "tribunal s političkim škarama", zatim je presudu Tihomiru Blaškiću ocijenio kao "političku odluku", a za golemi zadarski plakat s likom Ante Gotovine na kojemu piše "Heroj, a ne zločinac", sugerirao je da bi bolje pristajao natpis "junak ili osloboditelj".

Takav javni istup Drage Štambuka iznenadio je ne samo dio iskusnih diplomata koji su svjesni da samo ona diplomacija koja poštuje i zagovara principe međunarodnopravnog legitimiteta može računati na respekt i vjerodostojnost. Taj intervju nije ostao nezapažen ni u britanskom veleposlanstvu u Zagrebu. Veleposlanik John Ramsden u nedavnom je intervjuu "Slobodnoj" diplomatski suzdržano, ali ipak jasno dao do znanja da bi isti takav ili sličan istup nekog britanskog diplomata zasigurno izazvao "internu raspravu i postupak" u Foreign Officeu.

U Ministarstvu vanjskih poslova objašnjavaju da mimo standardnih, uvriježenih pravila hrvatski diplomati ne mogu istupati u javnosti. Tako se, primjerice, osim imenovanih dužnosnika - državnih tajnika i pomoćnika ministara - od kojih se očekuje da iznose stajališta hrvatske vanjske politike, veleposlanici to mogu činiti u zemljama primateljicama, ali izvan zemlje primateljice, pa i u Hrvatskoj, veleposlanici mogu javno istupati samo uz prethodno odobrenje ministarstva.

Ostali diplomati mogu u zemlji primateljici iznositi određena stajališta samo uz odobrenje veleposlanika. Iz toga jasno proizlazi da Drago Štambuk kao diplomat "u kući", odnosno u MVP-u, nije smio, a ponajmanje bez odobrenja, javno ocjenjivati i komentirati događaje i činjenice koji se tiču hrvatske vanjske politike.

— Gospodin Štambuk je bez odobrenja MVP-a iznosio svoja privatna stajališta. Ako je točno da je gospodin Štambuk izjavio to što je preneseno u medijima, u tom se slučaju radi o povredi pravila MVP-a - kažu u Ministarstvu vanjskih poslova gdje će Povjerenstvo ispitati okolnosti i činjenice vezane uz Štambukov javni istup.

Nakon ljetne afere kada se britanski veleposlanik Ramsden u službenim prostorijama Grada Zadra našao ispod slike generala Gotovine, Vlada je, osudivši taj događaj, javno upozorila da Hrvatska ne može prema svijetu voditi politiku dvostrukih standarda. S istom je porukom i ciljem, očito, formirano i Povjerenstvo za utvrđivanje odgovornosti hrvatskog diplomata Drage Štambuka.

Šenol SELIMOVIĆ