Novi list: 19. 09. 2004.

IZABRAN NOVI POMOĆNIK ŠEFA DIPLOMACIJE

Žužulov pomoćnik s diplomatskim gafom

PULA – Marijan Marinović iz Umaga na zatvorenoj je sjednici Vlade imenovan novim pomoćnikom ministra vanjskih poslova čime je zamijenio Veselka Grubišića koji odlazi na novu dužnost i koji je predložen za šefa Obavještajne agencije. Marinović nije želio komentirati vijest o aktualnom imenovanju, te nas uputio na glasnogovornika Ministarstva što je, prema njegovim riječima, obavezna i uobičajena procedura. Na naš se upit osvrnuo tek riječima kako je on zapravo prekaljeni diplomat koji je u diplomaciji odradio četiri godine staža.

Marinović, televizijski novinar pulskog studija HTV-a, tijekom devedesetih je obavljao nekoliko diplomatskih funkcija. Posljednja dužnost u toj branši bila je mjesto konzula savjetnika u hrvatskom konzulatu u Trstu, a prije toga obavljao je dužnost političkog savjetnika u hrvatskom veleposlanstvu u Ljubljani na koju je stupio 1993. godine.

No, zanimljivo je da se uz Marinovićevu smjenu s mjesta konzula u Trstu 1997. godine, a koja se dogodila munjevito i bez službenih objašnjenja, vezao određeni diplomatski gaf. Naime, tada se nagađalo kako je Marinović bio prisutan, pa čak i službeno pozdravljen, na skupu Bossijeve Sjeverne lige. S obzirom da se tamo nalazio kao diplomatski dužnosnik i službeni predstavnik Hrvatske u inozemstvu, to se moglo protumačiti i kao službena podrška Hrvatske odcjepljenju Padanije. Sasvim sigurno, dovoljan razlog za smjenu s tako visoke funkcije.

Ipak, Marinović na naš upit o tom slučaju kaže kako se tada nije dogodilo ništa što bi naškodilo njegovoj karijeri u diplomaciji, a kao jedini razlog razrješenja s dužnosti konzula savjetnika navodi obiteljske razloge.

Z. STRAHINJA