Slobodna Dalmacija: 21. 09. 2004.

ODVJETNICI GENERALA ČERMAKA I MARKAČA OBRATILI SE NADLEŽNOM VIJEĆU HAAŠKOG SUDA

Branitelji podnijeli zahtjev za žalbu

ZAGREB - Branitelji generala Ivana Čermaka i Mladena Markača podnijeli su u ponedjeljak Žalbenom vijeću Haaškog tribunala zahtjev za podnošenje žalbe na odluku sudskog vijeća kojima je prije tjedan dana uskraćeno generalima privremeno puštanje na slobodu do početka suđenja. Kako je u izjavi za naš list istaknuo odvjetnik generala Markača Miroslav Šeparović, zahtjev za podnošenje žalbe podnosi se tročlanom vijeću koje odobrava ili odbija pravo na žalbu. Naime, odvjetnici nisu imali pravo direktnog podnošenja žalbe.

Kako je naglasio, u ovom zahtjevu istaknuli su kako odluka sudskog vijeća kojom se Čermaku i Markaču ne dopušta da na slobodi čekaju početak suđenja, jest odstupanje od pravnog standarda. Naime, odvjetenici generala Čermaka i Markača istaknuli su da je vijeće Haaškog tribunala na temelju jamstava Republike Hrvatske pustilo šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata da sa slobode čekaju početak suđenja. Što se tiče obrazloženja da bi optuženici mogli utjecati na svjedoke, odvjetnici generala ističu kako je Sud i do sada kazao da se mora točno navesti činjenice i argumente koje bi navodile na mogućnost utjecaja na svjedoke.

Kada je riječ o težini optužbi koje su navodno u slučaju Čermaka i Markača tako teške da ih se ne može pustiti na slobodu do početka suđenja, Šeparović ističe da to nije nikakav argument jer pred sudom u Haagu svi optuženi su optuženi za teške zločine. Tako da argument težine optužaba nije dovoljan. Inače, odvjetnici generala Markača i Čermaka ističu da ovakav slučaj nije zabilježen u sudskoj praksi Haaškog tribunala, a da se generalima Čermaku i Markaču kao olakotna okolnost nije uzela činjenica dobrovoljne predaje, što je bio slučaj sa šestoricom bosanskohercegovačkih Hrvata, a nije im uzeta u obzir ni činjenica da su dali intervju na zahtjev tužiteljstva.

Ako nam se uvaži žalba, onda ćemo šire elaborirati naše zahtjeve. Što se tiče zdravstvenog stanja generala Markača, ono je jako ozbiljno, ističe Šeparović i dodaje da očito terapija koja se primjenjuje u haaškom zatvoru i njihovoj bolnici nije dovoljna.

A. MALENICA