Slobodna Dalmacija: 22. 09. 2004.

KAKVU BUDUĆNOST BiH PREDVIĐA UGLEDNI AMERIČKI ČASOPIS WASHINGTON REPORT (2)

"Ukidanje" Republike Srpske

Autor studije Lippman zaključuje da je izričita smetnja pretvaranju BiH u samoodrživu državu "entitet nazvan po Srbima" te da bi međunarodna zajednica morala "ukinuti apsurdnu instituciju entiteta", a vođe nacionalnih stranaka su "gangsteri", koje treba "denacificirati"

Piše: Joško ČELAN

U svome pozivu Paddyju Ashdownu da se konačno obračuna s nacionalnim strankama, Peter Lippman, analitičar magazina Washington Report on Middle East Affairs, posebno za neuspjelo približavanje BiH euroatlantskim integracijama, stavlja na tapet srpski entitet, odnosno SDS. Ali, kako se to ne bi loše odrazilo na osjetljivi srpski narod, uvijek se grijesi u paketu dodaju i dvama ostalima.

Tako kada optužuje Srbe da u devet godina nisu uhitili ni jednog putnika za Haag, odmah dodaje da su Hrvati i Bošnjaci to, istina, uradili, ali "nevoljko".

Anđeli i Karadžić

Kad, recimo, ustvrdi da su Srbi korumpirani, odmah doda primjer Ante Jelavića kod Hrvata i Asima Fazlića kod Muslimana. Ili kad kaže da je Ashdown "u početku podnosio SDS", obavezan je dodatak "i druge separatističke stranke". HDZ se tu zasigurno podrazumijeva, ali da li i SDA?!

Lippman zatim prilično opširno i, reklo bi se, s uočljivom dozom strogosti i poučnosti opisuje Ashdownovu spektakularnu smjenu 60 srpskih dužnosnika. Ashdown je tu predstavljen kao strpljivi profesor koga varaju pokvareni đaci, dok mu ne prekipi. Srbi su čak glumili da su se popravili (priznali su odgovornost za masakr u Srebrenici), ali onda su nastavili po starom. Stoga je, kaže Lippman, Ashdown "lupio čekićem" - Srbi su najprije bili šokirani, ali su brzo opet počeli izazivati (navodi primjer smijenjenog SDS-ova predsjednika Kalinića koji je rekao da "Bog i anđeli" štite Karadžića). Sav ovaj gnjev je, dakako, uvjetovan istinskom brigom za probitak građana, koji su ovdje predstavljeni kritičkim izjavama jedne Lippmanove "umirovljene bosanske prijateljice".

Nama su ovdje od njegovih emocija znatno zanimljivije eventualne naznake o nakanama. Lippman tako kaže da se "približava kraj Ashdownova mandata u Bosni i on bi trebao biti zadnji visoki predstavnik, pa je povećan pritisak da poduzme mjere koje će Bosnu pretvoriti u samooodrživu državu". Izričita je smetnja tome "entitet nazvan po Srbima" - je li ovo tek prazna (predizborna) prijetnja ili se iza nje krije nešto konkretnije? Na prvi pogled moglo bi se učiniti da je ipak ovo prvo, jer na drugom mjestu Lippman navodi čuvenu Asdownovu formulu po kojoj čistka u Republici Srpskoj "nije napad na srpski entitet, budući da njega štiti Dayton". A onda, pred sam kraj, ovaj analitičar zaključuje da bi međunarodna zajednica ipak morala "ukinuti apsurdnu instituciju entiteta". A da je Lippman, uza sve ostalo, i jako ljut, pokazuju i završni epiteti, namijenjeni, po svemu sudeći, vođama nacionalnih stranaka: "gangsteri", koje treba skloniti kroz proces "denacifikacije".

"Izniman narod"

Čitatelju će, naravno, biti odmah jasno da mi ovdje ni najmanje ne brinemo srpsku brigu: SDS je zločinačka udruga, izravno suodgovorna za smrt 20.000 Hrvata tijekom prošlog rata i što god joj tko učini - malo je učinio. Ali, dugo i loše iskustvo nas uči da bosanski "carski i kraljevski" namjesnici često galame protiv Srba, a samo se, sa svakim novim krugom "reforma", drastično pogoršava položaj Hrvata! To su neki hrvatski komentatori već uočili - među ostalim i kad je početkom srpnja Ashdown beogradskim Večernjim novostima rekao kako je on "zaštitnik Republike Srpske", te da su Srbi izniman narod prema kojemu ima veliko poštovanje!

Uostalom, 1. srpnja ove godine Večernji je list objavio tajno diplomatsko svjedočenje po kojem je SAD na sjednici Vijeća za provedbu mira (PIC) već tražio ukidanje Republike Srpske, ali je britanska diplomacija - uz pomoć Rusa i Francuza - to svela na smjenjivanje 60 Srba. A i to je označeno kao posljednja Ashdownova velika čistka, budući da će se do kraja godine bitno ograničiti njegove ovlasti, pa čak i da će ga na dužnosti zamijeniti jedan Francuz.