Vjesnik: 22. 09. 2004.

Gotovinu u Brelima snimio SFOR?

ZAGREB - Dok dio domaćih promatrača sumnja da glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte posjeduje fotografije odbjegloga generala Ante Gotovine navodno snimljenih početkom kolovoza u Brelima, o čemu ovih dana spekuliraju neki mediji, neki međunarodni krugovi upozoravaju na ozbiljnost situacije. »Haaško tužiteljstvo promijenilo je način istupanja. Kada su srbijanske vlasti objavile da ne mogu ući u trag optuženom Goranu Hadžiću, ured Carle Del Ponte objavio je fotografije njegova boravka u Beogradu neposredno nakon što je tamošnja vlada obaviještena da je u Haagu podignuta optužnica. Lako je moguće da je fotografije u Brelima snimio netko od pripadnika SFOR-a, kojima je Makarska rivijera, kao i mnogim građanima BiH, omiljeno turističko odredište« kaže Vjesnikov izvor blizak međunarodnim krugovima.

Kako doznajemo, posebnu pozornost glavne haaške tužiteljice izazvala je serija napisa u hrvatskom tisku o obučnom centru za tjelohranitelje kod Zadra koji vodi Ante Žoni Maksan, osoba koja se već našla na crnoj listi Europske unije zbog pomaganja odbjeglom Gotovini.

»Haaška tužiteljica još ne želi zaoštravati odnose s Hrvatskom zbog Gotovine, a da bi se to izbjeglo u skoroj budućnosti, Vlada će morati poduzeti oštrije poteze kako bi se odbjeglom generalu ušlo u trag«, napomenuo je Vjesnikov izvor.

Za vrijeme prošlogodišnjeg pritiska na vladu Ivice Račana, tvrdeći da je odbjegli general viđan na krstarenju Jadranom, Carla del Ponte nije navodila da takve informacije može potkrijepiti i materijalnim dokazima. Prema navodima medija tada bliskih vrhovima obavještajne zajednice, glavnoj haaškoj tužiteljici lani su u Zagrebu ponuđeni svojevrsni dosjei (čiji su dio bile i fotografije) osoba koje je lažno informiraju o Gotovininu boravku u Hrvatskoj.

Željko Peratović