Vjesnik: 23. 09. 2004.

Na granici uhićen bivši predsjednik slovenskog parlamenta

Policajci su u srijedu oko 16 sati zatekli dvanaest slovenskih državljana da prelaze granicu na neoznačenom mjestu. Stvar se zakomplicirala kada su policijski službenici od njih zatražili da pokažu dokumente, čemu se suprotstavilo čak osam osoba, među kojima hrvatska policija i slovenski mediji posebno ističu bivšeg šefa slovenskoga parlamenta i sadašnjega zastupnika Janeza Podobnika, predsjednika Slovenske pučke stranke, te Ivana Božiča, također zastupnika iste stranke

BUJE - U srijedu popodne na području Buja dvanaest je slovenskih državljana izazvalo incident kod zaseoka Mlini u blizini kuće Joška Jorasa, slovenskog državljanina koji negira suverenitet Republike Hrvatske na tom području, te u neposrednoj blizini Plovanije, graničnog prijelaza sa Slovenijom.

Kako doznajemo od Štefanije Prosenjak Žumbar iz Policijske uprave istarske, zadužene za međunarodne odnose, policijski su službenici oko 16 sati zatekli dvanaest slovenskih državljana da prelaze granicu na neoznačenom mjestu odnosno sporednim su poljskim putem htjeli doći do kuće Joška Jorasa. Stvar se zakomplicirala kada su policijski službenici zatražili od njih da pokažu dokumente, čemu se suprotstavilo čak osam osoba, među kojima hrvatska policija i slovenski mediji posebno ističu bivšeg šefa slovenskoga parlamenta i sadašnjeg zastupnika Janeza Podobnika, predsjednika Slovenske pučke stranke/ Slovenska ljudska stranka (SLS), te Ivana Božiča, također zastupnika iste stranke.

Kako doznajemo iz Policijske uprave istarske, policajci su bili prisiljeni primijeniti sredstva prisile na njima osmorici te su zatim cijelu skupinu od dvanaest osoba odveli u Policijsku postaju Buje na ispitivanje.

»Dvanaest slovenskih državljana, među kojima je i jedna starija gospođa, zadržani su na ispitivanju i protiv njih će biti podnesene prekršajne prijave zbog kršenja odredbi Zakona o nadzoru državne granice te Zakona o boravku i kretanju stranaca«, izjavila je Štefanija Prosenjak Žumbar.

Slovenska tiskovna agencija prenosi kako je riječ o skupini predstavnika Slovenske pučke stranke, a neslužbeno doznajemo kako su imali predizborni skup te da su posjetili Jorasa kao kandidata Slovenske pučke stranke na predstojećim parlamentarnim izborima. Također, kako doznajemo neslužbeno, pred Jorasovom su kućom zasadili lipu, kako bi ukazali na to da je to slovenska zemlja, jer je poznat SLS-ov kritički stav prema slovenskoj vladi kojoj zamjeraju što ne štiti Jorasa.

Kako se približavaju parlamentarni izbori u Sloveniji, stanje na hrvatsko-slovenskoj granici sve se više zahuktava, a izgleda da su slovenski političari spremni na sve ne bi li stekli pokoji politički bod. Iako neki slovenski mediji tvrde da je u naguravanju s policijom ozlijeđen predsjednik Slovenske pučke stranke Janez Podobnik, Štefanija Prosenjak Žumbar iz Policijske uprave istarske opovrgava tu vijest i kaže kako su sve slovenske državljane pregledali liječnici i nisu ustanovljene ozljede koje bi bilo moguće uzrokovati postupanjem policije.

Slovenska se verzija incidenta, sudeći po izvješćima tamošnjih medija, umnogome razlikuje od službene, hrvatske verzije. Ljubljansko »Delo« tako je objavilo da je hrvatska policija, nešto iza 17 sati, uhitila 16 osoba koje su, kako se tvrdi, nazočili predizbornom druženju ispred Jorasove kuće. Pritom su hrvatski policajci, tvrdi isti izvor, čelnika SLS-a i člana Vijeća Europe Janeza Podobnika, navodno »udarili u trbuh, nakon čega je pao preko zaštitne ograde i ozlijedio ruku«. Skupina uhićenika potom je odvedena na saslušanje u bujsku policijsku postaju gdje su, tvrde slovenski izvori, bili podvrgnuti alkotestu.

Skupina čelnika i kandidata SLS-a, rekonstruirao je incident u srijedu navečer slovenski dnevnik, obišla je Joška Jorasa. Preko državne su granice, kako i sami priznaju, prešli preko tzv. Jorasova puteljka, dakle izvan graničnog prijelaza. Nakon zajedničkog druženja posadili su »lipu suživota i dobrih susjedskih odnosa«, a potom istim putem pošli natrag.

Uz Podobnika su u skupini slovenskih političara bili i njegov brat Marjan, zastupnik Ivan Božič te lokalni stranački dužnosnici. Na mostu ih je navodno zaustavila skupina hrvatskih policajaca i rekla im da se vrate odakle su došli. Janez Podobnik nije im htio pokazati dokumente, pritom se navodno pozivajući na zastupnički imunitet koji mu hrvatski policajci nisu priznali jer se nalazio na hrvatskom teritoriju. Tada ga je jedan policajac u civilu navodno udario u gornji dio trbuha nakon čega je Podobnik pao na tlo. Po navodima »Dela«, policajci su ga vrlo grubo vukli po tlu i zajedno s drugima odvukli u policijsko vozilo.

Po dolasku u policijsku postaju u Bujama, Podobnik je za TV Sloveniju izjavio da se nije htio legitimirati hrvatskim policajcima na »slovenskom području«. Nakon incidenta se oglasio i slovenski ministar unutarnjih poslova Rado Bohinc oštro kritiziravši ponašanje hrvatskih policajaca. »To je u suprotnosti ne samo s dogovorom o izbjegavanju incidenata, već i s međunarodnim pravom koje državama zabranjuje uporabu represije na područjima gdje granica nije definirana«, rekao je Bohinc.

Dodao je da je o incidentu već telefonski razgovarao i s hrvatskim ministrom unutarnjih poslova Marijanom Mlinarićem. Pritom je, kako kaže, najodlučnije prosvjedovao i zahtijevao da hrvatska strana bez odgađanja uhićene slovenske državljane pusti na slobodu. SLS je zatražio hitno sazivanje slovenskog parlamentarnog odbora za vanjsku politiku

Prosvjed zbog »povrede slovenskog teritorijalnog suvereniteta«?!

Prije odlaska na hitne konzultacije u Ljubljanu slovenski je veleposlanik Slovenije u Zagrebu Peter Bekeš na osobni zahtjev posjetio hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova. Na Zrinjevcu je, kako se doznaje iz diplomatskih izvora, »oštro protestirao zbog provođenja hrvatske jurisdikcije na slovenskom teritoriju čime je bio povređen teritorijalni suverenitet Slovenije«?!. »Oštro sam protestirao zbog grubog čak i brutalnog postupanja policije koja nije bila ničim izazvana«, rekao je Bekeš za slovensku nacionalnu televiziju. »Zatražio sam da ih odmah puste na slobodu i dobio sam odgovor da će biti pušteni čim se završi postupak utvrđivanja identiteta«, rekao je Bekeš.

Saša Brnabić i Milan Jelovac