Novi list: 24. 09. 2004.

Još jedan loš pokušaj upucavanja Haagu?

Sergej ABRAMOV

Dunja Zloić-Gotovina je umirovljena, stambene i poslovne prostorije, te sve vrste vozila navodnih Gotovininih jataka pretražene su, a što se tiče odbjegloga generala, od njega ni traga ni glasa.

Čini se da je i policija konačno popustila i počela raditi akcije po uzoru na SFOR. Naime, Željko Dilber, Ante Maksan i Zdenko Rinčić nisu osobe koje su odjednom isplivale na površinu kao prijatelji i eventualni pomagači Gotovine. Od ranije se zna da su to prijatelji Ante Gotovine, pa je tako policija davno o njima prikuplja podatke, a drži ih se i pod raznim vrstama nadzora.

Stoga se nameće pitanje zašto se tek sad s njima razgovara o pomaganju Gotovini i zašto je tek sad obavljena pretraga prostorija i vozila koje koriste. Jedan od mogućih odgovora jest da je policija konačno ušla u trag načinu na koji ti ljudi kontaktiraju s generalom Gotovinom, odnosno načinu na koji mu pomažu.

Drugi mogući odgovor jest da je cijela akcija izvedena da se odobrovolji Haški tribunal. Notorna je činjenica da je Haag odbio pustiti generale Mladena Markača i Ivana Čermaka na slobodu, jer Hrvatska nije uspjela pronaći i izručiti Antu Gotovinu. Jamstva koja je Vlada dala za Markača i Čermaka bila su nedovoljna, zbog činjenice da Gotovina, posljednji otvoreni problem u odnosima s Haagom, još nije u pritvoru.

Koja je od tih dviju stvari posrijedi, moglo bi biti poznato danas. Ako policija podnese kaznene prijave protiv trojice Gotovininih prijatelja, to bi bio pravi uspjeh koji bi i odobrovoljio Haag i pokazao da policija kvalitetno obavlja svoj posao.

Dokazi koji bi pokazali da su prijatelji generala Gotovine makar u kontaktu s njim, olakšali bi policiji posao a izbjegao bi se i dojam kako se radi o još jednom lošem pokušaju da se dokaže Haagu kako se poduzima sve u potrazi za Gotovinom.