Vjesnik: 24. 09. 2004.

MUP raspliće mrežu pomagača

Željko Dilber kum je odbjegloga Ante Gotovine i poslovno je povezan s Hrvojem Petračem, a navodno je generala vozio na svojoj jahti/ Putovanja Ante Žonija Maksana u Švicarsku podudaraju se s informacijom iz jeseni prošle godine da je odbjegli Gotovina nakon boravka u Francuskoj preko aerodroma u Zürichu letio za Zagreb/ Ubrzo nakon što je Hrvoje Petrač osnovao svoje »Petrač osiguranje« (kasnije preimenovano u »Atlas osiguranje«), Rinčić je u njemu dobio mjesto člana Uprave

ZAGREB – Više je analitičara posljednjih dana upozoravalo hrvatsku vladu da mora poduzeti odlučnije mjere kako bi se međunarodnu zajednicu uvjerilo u ozbiljan pristup »slučaju Gotovina«. Posebno su ukazivali na potrebu poduzimanja mjera prema osobama koje je i Europska unija označila kao jatake odbjegloga generala, a koje se u dijelu javnosti dovodi u vezu s organiziranim kriminalom. Pojavila se posljednjih dana i informacija da glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte posjeduje fotografiju Ante Gotovine iz kolovoza s ljetovanja u Brelima kod Makarske. Stoga i ne iznenađuje vijest da je MUP u četvrtak pretraživao stanove i poslovne prostore osoba navodnih Gotovininih pomagača u Hrvatskoj: Željka Dibera, Ante Žonija Maksana te Zdenka Rinčića. Dilbera i Maksana policija je u četvrtak privela na razgovor.

Željko Dilber, koji se navodno našao prvi na udaru tih policijskih mjera, kum je odbjegloga Gotovine, a poslovno je povezan s Hrvojem Petračem, tajkunom kojem se u odsutnosti sudi za otmicu sina umirovljenoga generala Vladimira Zagorca. Direktor je zadarske ekspoziture osiguravateljne kuće »Atlas«, koja se nedavno udružila s »Jadranskim osiguranjem«, koje se, pak, s »Eurohercom« udružilo u novi osiguravateljski koncern »Agram«.

Dilber se u više navrata spominjao kao osoba povezana s Antom Gotovinom. Pisalo se da je Gotovina prije no što je napustio Hrvatsku 2001. boravio na Dilberovoj jahti. I prošlogodišnja informacija Carle del Ponte da je Gotovina viđen na krstarenju u srednjoj Dalmaciji, vezivala se uz brod Željka Dilbera, a veže ga se i uz plakatiranje Zadra Gotovininim likom. Svojedobno se u MUP-u provodila akcija »Magla« kojom se nadzirala mreža Gotovininih jataka, pa je objavljeno da je Dilberu prisluškivan telefon.

Ante Žoni Maksan, predsjednik braniteljske udruge iz Pakoštana i suvlasnik zaštitarske tvrtke »Viribus unitis«, također je bio obuhvaćen mjerama nadzora u sklopu akcije »Magla«, a za EU je persona non grata. Bosankohercegovački mediji objavili su da je on 1994. u pratnji generala Ante Rose zatečen na teritoriju te države sa znatnom količinom teške droge. Osim što je određeno vrijeme proveo u HVO-u uz Antu Rosu,

Maksan u ranoj biografiji bilježi i zapovijedanje logističkom bazom Šepurine kod Zadra, u vezi s kojom su također postojale sumnje da je poslužila kao distribucijski centar za šverc drogom. Demantirajući te optužbe, nedavno je izjavio da su u Šepurinama bile smještene bespilotne letjelice CIA-e, i da je to razlog tajanstvenosti a ne droga.

U nekoliko senzacionalno najavljenih reportaža nedavno je predstavljena Maksanova zaštitarska tvrtka »Viribus Unitis« (slogan koji se koristio u jedinici za specijalne namjene MORH-a, bojni »Zrinski«, koju je ustrojio Ante Roso). Tako se ispostavilo da je Maksan u suradnji s poznatom zaštitarskom tvrtkom iz Izraela, koja ima vježbalište u Švicarskoj, ustrojio tvrtku za obuku posebno obučenih i posebno plaćenih tjelohranitelja koji će, među ostalim, imati posla i u Iraku.

Maksan se hvalio da se na njega ne primjenjuje zabrana ulaska u EU, jer i nakon njezina obznanjivanja slobodno putuje u Švicarsku. (Treba napomenuti da Švicarska nije članica EU-a i nije dužna provoditi Unijine mjere o zabrani kretanja određenim osobama.) Upada, međutim, u oči da se Maksanova putovanja u Švicarsku podudaraju s informacijom iz jeseni prošle godine da je odbjegli general Gotovina nakon boravka u Francuskoj preko aerodroma u Zürichu sletio u Zagreb. Maksan je našao poslovne partnere u Izraelu, gdje čvrste veze među bivšim visokim časnicima izraelske vojske ima i Hrvoje Petrač.

Čudnovat je i u nekim razdobljima kontroverzan poslovno-životni put Zadranina Zdenka Rinčića. U prvim ratnim godinama bio je šef logistike (u tadašnjem rangu pukovnika) u zadarskom zaleđu, zatim je naglo prebačen u Zagreb na mjesto pomoćnika ministra gospodarstva, u vrijeme dok je na čelu tog ministarstva bio Ivan Čermak, da bi nakon kraćeg vremena dobio mjesto pomoćnika generalnog direktora u »Croatia osiguranju«. Rinčić je 1992. bio najveći pojedinačni dioničar »Croatije« u čije je dionice uložio 100.000 njemačkih maraka, a kad su one naglo izgubile velik dio početne vrijednosti, taj mu je osiguratelj, visokim pozicioniranjem, navodno, nadoknađivao gubitke.

Sretna zvijezda Zdenka Rinčića ugasila se kad mu je Ante Devčić, novi generalni direktor »Croatije«, a bivši čelnik zagrebačke policije, uručio otkaz. Tada se govorkalo da je to dijelom i zbog naknadnog osiguravanja već srušenih kuća na zadarskom području, a šuškalo se i o čudnim okolnostima u kojima je minirana Rinčićeva kuća pokraj Zadra. Ubrzo nakon što je poduzetnik Hrvoje Petrač osnovao svoje »Petrač osiguranje« (kasnije preimenovano u »Atlas osiguranje«), Rinčić je u tom osiguravajućem društvu dobio mjesto člana Uprave. Kao što je poznato, u međuvremenu, »Jadransko osiguranje« postalo je vlasnik »Atlasa«.

Osim spomenute trojice, na popisu nepoželjnih u EU nalaze se i bivši saborski zastupnik Ljubo Ćesić Rojs i bivši Predsjednikov savjetnik Željko Bagić. U sklopu spomenuta akcije »Magla« skoro mjesec dana bila je pod nadzorom i vikendica Ljube Ćesića Rojsa na Markuševcu, koju je on ljetos sam srušio jer je bila bespravno sagrađena. A navodno su postojale informacije o boravku odbjegloga Gotovine upravo u toj vikendici. Ćesić Rojs, koji je u to vrijeme bio saborski zastupnik, sam se javno tužio da ga se prisluškuje kako bi se došlo do Gotovine. Njemu je prvo SAD zabranio ulaz na svoj teritorij zbog sumnji u pomaganje Gotovini, a ove godine učinio je to i EU. Predsjednik Stjepan Mesić više je puta odbijao sumnje da je njegovu savjetniku Željku Bagiću zabranjeno putovati u EU zbog pomaganja Gotovini. Predsjednik je rekao da je Bagića EU kaznio zbog održavanja veze s obitelji Petrač, jer je Hrvoja Petrača Unija osumnjičila za pomaganje Gotovini.

Željko Peratović i Vjesnikovi dopisnici