Vjesnik: 25. 09. 2004.

Jelavić: Ne razumijem postupak ni jezik na kojem se vodi

Ne znam ni tko me tuži ni tko mi sudi, kazao je Jelavić ustvrdivši da Sud BiH nije nepristrana pravosudna institucija, nego oruđe »međunarodnog protektorata«/ Sudac je upozorio kako više neće dopustiti da sudnica bude »forum za političke govore«

SARAJEVO - Pred Sudom BiH u Sarajevu počelo je u petak suđenje bivšem članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Anti Jelaviću i još četvorici bosanskohercegovačkih Hrvata osumnjičenih za zloupotrebe fondova kojima je raspolagala Hercegovačka banka iz Mostara.

Tročlanim sudbenim vijećem koje će voditi postupak protiv Jelavića, Miroslava Prce, Miroslava Rupčića, fra Ivana Ševe i Ivice Karlovića, predsjedava britanski sudac Malcolm Simmons, a u njegovu sastavu su i Amerikanka Carolyn Temin te sudac Branko Perić.

Optužnica tereti petoricu bivših hrvatskih dužnosnika u BiH te bivše članove uprave Hercegovačke banke da su zloupotrijebili pomoć koja se preko računa otvorenih u toj banci slala kao pomoć Hrvatske Hrvatima u BiH.

Uz zloupotrebu i prenamjenu pomoći, o čijem iznosu optužnica izrijekom ne govori, a prema ranijim nagađanjima mogla bi iznositi oko 100 milijuna eura, Jelavića i ostali tereti se i za financijske malverzacije, utaju poreza i zloupotrebu ovlasti te nesavjesno poslovanje.

Čitanju optužnice prethodila je rasprava u kojoj su optuženi i njihovi branitelji pokušali osporiti zakonsku osnovu za vođenje postupka protiv njih, pravnu i ustavnu utemeljenost Suda BiH te sastava sudskog vijeća.

Odvjetnik Žarko Bulić, koji zastupa Miroslava Prcu, ustvrdio je kako je protuustavno da suci koji su strani državljani sude građanima BiH pred domaćim sudom, a također je inzistirao na činjenici da Sud BiH nije ovlašten za vođenje postupka kažnjivog po zakonu Federacije BiH.

Takva mogućnost postojala bi jedino ako bi se optuženi teretili za pronevjeru novca države BiH, tvrdio je Bulić inzistirajući da njegov branjenik ima pravo na imunitet od kaznenog progona.

Jelavić je u sudnici održao politički govor osporavajući zakonsku utemeljenost činjenice da postupak protiv njega vode stranci na jeziku koji ne razumije. »U ovom trenutku izjavljujem da optužnicu ne razumijem, ne razumijem cijeli postupak, ne razumijem jezik na kojem se on vodi i, što je najtragičnije, u ovom trenutku ne znam ni tko me tuži ni tko mi sudi«, kazao je čitajući pripremljenu izjavu. Ustvrdio je da Sud BiH nije nikakva nepristrana pravosudna institucija, nego oruđe »međunarodnog protektorata« u njegovoj zemlji.

Također je rekao da je žrtva političke zavjere kojom ga se želi politički i moralno kompromitirati jer »nije slijepo slušao diktat međunarodne zajednice« i nije pristao pomoći »proces urušavanja opstanka hrvatskog nacionalnog bića u BiH«. (Hina)