Slobodna Dalmacija: 25. 09. 2004.

LOV NA GENERALA POLICIJA ODUSTALA OD PODIZANJA KAZNENIH PRIJAVA

PUŠTENA ČETVORICA OSUMNJIČENIH ZA POMOĆ BJEGUNCU GOTOVINI

MUP: Puštanje ne znači da je kriminalistička obrada završena. Ona će biti nastavljena u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvima, a u vezi s pomaganjem bjeguncu

ZADAR - Željko Dilber iz Zadra i Ante Žoni Maksan iz Pakoštana, koji su u četvrtak odvedeni u policiju na obavijesni razgovor, u petak su pušteni oko 15 sati iz zadarske policije.

Protiv njih nije podnesena kaznena prijava vezana za pomoć u skrivanju odbjegloga generala Ante Gotovine, odnosno prijava za kazneno djelo pomaganja počinitelju nakon počinjenog kaznenog djela. MUP je u petak ujutro objavio da su Dilber i Maksan službeno bili uhićeni u četvrtak navečer.

— Oni su uhićeni u četvrtak navečer, te su pozvali branitelje. Policija je onda imala rok od 24 sata u kojem je morala odlučiti hoće li protiv njih podnijeti kaznene prijave ili će ih pustiti na slobodu.

Oni su, dakle, imali status uhićenika, no nešto prije 15 sati u petak odustalo se od kaznenih prijava i njih dvojica su pušteni - objasnio je glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun.

On je naglasio da njihovo puštanje ne znači da je kriminalistička obrada završena. U suradnji s nadležnim državnim odvjetništvima, i dalje se nastavlja obrada vezana uz pomaganje skrivanja generala Gotovine. Iz tog razloga ni Dilberu ni Maksanu nisu vraćene sve stvari koje im je policija u četvrtak oduzela.

Protiva Dilbera i Maksana zadarska će policija podnijeti kaznene prijave samo zbog ilegalnog posjedovanja oružja.

Željka Dilbera zatekli smo ispred zadarske policije neposredno nakon što je pušten.

— Bio sam uhićen i ispitivan. U policiji sam proveo noć i dao sve izjave koje su tražili. Mene se tretira kao pomagača Ante Gotovine i to je bio razlog pretresa moje kuće, radnih prostorija i mojega privođenja u policiju. Međutim, ništa nije pronađeno da bi me se zadržalo u pritvoru - rekao je Dilber, priznajući da pored legalnog oružja posjeduje i neregistrirani pištolj, zbog čega za to djelo očekuje kaznenu prijavu.

Dilber je dodao da ga nije iznenadila ova policijska akcija i da ju je očekivao, no da je ne bi stavljao ni u kakav politički kontekst.

Odvjetnici Milan Petričić i Marin Ivanović, koje smo zatekli s Dilberom ispred policije, rekli su da nema naznaka da će MUP nastaviti istragu oko ovog slučaja. Ovdje nema nikakvih ozbiljnih konotacija, ustvrdio je Petričić, dok je Ivanović naglasio da "očito tu nema ničega jer bi inače uslijedilo privođenje".

Treći osumnjičenik, Zdenko Rinčić koji je također u četvrtak odveden na razgovor u policiju u Zagrebu, pušten je u petak oko 13 sati. Ni protiv njega nije podnesena nikakva kaznena prijava, a Rinčić uz to nije ni u jednom trenutku imao status uhićenika.

— Ispitivali su me od četvrtka ujutro, kada su došli u moj stan u Zagrebu, pa sve do petka do iza 13 sati. Tada sam pušten — rekao nam je Rinčić u telefonskom razgovoru, neposredno nakon izlaska iz policije.

— Nisam ni bio uhićen — istaknuo je Rinčić. — Bio sam pozvan na obavijesni razgovor. U mom stanu u Zagrebu obavljen je pretres, nakon čega smo otišli u policiju. Pretres je obavljen i u mojoj kući u Kožinu kraj Zadra, no netočna je informacija da sam ja tome prisustvovao - istaknuo je Rinčić.

Rekao je da je u zagrebačkoj policiji razgovor s njim trajao cijelu noć.

— Istraživali su moju eventualnu povezanost s ljudima koji pomažu skrivanje Ante Gotovine. Kako o tome nisu pronašli nikakve dokaze, ja sam pušten - zaključio je Rinčić.

Lada KALMETA

Obavijesni razgovor i pretres stana

ZAGREB - Zagrebačka policija pustila je u petak i Željka Matozana, četvrtog iz skupine osumnjičenih za pomaganje odbjeglom generalu Gotovini. Prethodno je i s njim obavljen obavijesni razgovor, a pretražen mu je i stan na području Velike Gorice.

Kriminalistička obrada će biti nastavljena u suradnji s Državnim odvjetništvom kako bi se utvrdilo je li Matozan počinio kazneno djelo "pomoć počinitelju nakon počinjenog kaznenog djela".

Moguća prijava protiv ekipe Ranka Ostojića

Za razliku od ranijih akcija, ova je provedena u okviru legitimnih policijskih struktura u sustavu Ravnateljstva policije, kazao je Jakob Bukvić, zamjenik ravnatelja policije, ističući da takav slučaj nije bio s policijskim timom koji je u istu svrhu osnovao bivši ravnatelj Ranko Ostojić.

Bukvić je kazao da "Ostojićev tim" nije bio ustrojen prema pravilima i u okviru Ravnateljstva policije, već je funkcionirao kao zasebna cjelina. Na pitanje hoće li zbog sumnje da je radila nezakonito podnijeti prijavu protiv "Ostojićeva tima", Bukvić je kazao da takva mogućnost postoji ako se "utvrdi osnovana sumnja".

Mesić: Za privođenja sam doznao gledajući televiziju

ZAGREB - Predsjedniik Stjepan Mesić je kratko komentirao policijsku akciju za koje su privedena četvorica prijatelja generala Ante Gotovine. Kazavši kako se oduvijek zauzimao za pravnu državu, Mesić je naglasio: "Institucije funkcioniraju i svatko mora odgovarati za svoje postupke. Ja u to ne bih mogao ulaziti." O policijskoj akciji Mesić nije bio obaviješten. Odnosno, kako je kazao, o akciji je informiran kao i svi ostali hrvatski građani, preko televizije.