Novi list: 26. 09. 2004.

GEORGE BUSH NEZADOVOLJAN HRVATSKIM STAVOM OKO IRAKA OTVORENO PRITIŠĆE SANADEROVU VLADU

SAD blokirao ambiciju Hrvatske da predsjeda OESS-om

Na nižim i srednjim razinama diplomacije u posljednje se vrijeme osjeća čitav niz otvorenih američkih pritisaka. Tako je, primjerice, Zrinjevcu onemogućeno da najesen u Zagrebu organizira NATO-ov sigurnosni forum

SAD su blokirale ambiciju Hrvatske da 2007. preuzme predsjedanje OESS-om. To je, upozoravaju izvori bliski hrvatskoj diplomaciji, samo najsnažniji u nizu signala kojima SAD posljednjih dana podsjećaju vladu premijera Sanadera na duboko nezadovoljstvo ponašanjem »partnera« koji je prije izbora podržavao SAD, pa mu poslije izborne pobjede – okrenuo leđa.

Ministar vanjskih poslova Miomir Žužul nedavno je najavio da Hrvatska 2007. želi preuzeti predsjedanje OESS-om. Dio je to ambicioznoga plana u kojemu Žužulova diplomacija godinu kasnije, 2008., Hrvatskoj kani priskrbiti i mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a. Ta dva odgovorna posla bila bi izvrstan trening za malu hrvatsku diplomaciju, koja bi time prešla sličan put kao vanjskopolitičke službe sličnih zemalja koje su se spremale za EU: slovenske, rumunjske i bugarske, na primjer. Sve te tri zemlje, naime, već su predsjedale OESS-om.

Ništa od NATO-ovog foruma

Amerikanci su hrvatske planove, međutim, za sada blokirali. »Na nižim i srednjim razinama diplomacije u posljednje se vrijeme osjeća čitav niz otvorenih američkih pritisaka i jasnih znakova nezadovoljstva zbog nedovoljne suradnje Sanaderove vlade sa SAD-om. Tako je, primjerice, Zrinjevcu onemogućeno da najesen u Zagrebu organizira NATO-ov sigurnosni forum, rutinski sastanak koji je Makedonija već organizirala«, kazao je diplomatski izvor našega lista koji je zamolio anonimnost.

Sve se to događa zbog razloga koje hrvatska javnost neslužbeno već zna: SAD su duboko razočarane ponašanjem vlade premijera Sanadera. Konzervativna stranka koja vodi tu vladu, naime, u predizbornoj je kampanji jasno podržavala američku intervenciju u Iraku, šaljući signale kako ne bi imala ništa protiv toga da i sama pošalje hrvatske vojnike u Irak. Poslije izbora, međutim, stav se posve promijenio: pritisnuta gotovo konsenzualnim protivljenjem javnosti odlasku u Irak, ali i stavom EU koja se protivi bezrezervnoj podršci SAD u Iraku i potpisivanju sporazuma o neizručivanju američkih građana MKS-u, Sanaderova vlada nije ispunila nijedno od svojih, istina ne jasno izrečenih, obećanja. Amerikanci su ipak zaključili da Sanader nije pouzdan partner, jer ne ispunjava vlastita obećanja. I stoga su odlučili zaoštriti odnose.

Kako popraviti situaciju

– Bit će zanimljivo vidjeti kako će ministar Žužul javnosti objasniti da je propala njegova zamisao da Hrvatsku 2007. posjedne u predsjedateljsku fotelju OESS-a. Njegovo ministarstvo sada očajno traži način da popravi situaciju. Prvi bi potez mogao biti hitno slanje hrvatskih policajaca u Jordan da ondje obučavaju iračke kolege. Za taj potez, naime, ne treba pristanak Sabora, a i Jordan je sigurna zemlja, pa se ni javnost vjerojatno ne bi protivila, kaže izvor našega lista. Pitanje je, međutim, bi li samo to zadovoljilo SAD, čiji je predsjednik prije nekoliko dana, u prigodi predaje vjerodajnica hrvatskoga veleposlanika Nevena Jurice, neobičajeno otvoreno opetovao da SAD od Hrvatske očekuju veću pomoć u Iraku.

Boris PAVELIĆ