Novi list: 26. 09. 2004.

A da je Ban dobio porciju na Svetoj Geri?

Jasmin KLARIĆ

Neven Mimica doista je imao pravo – slovenski političari su na teži način počeli učiti kako funkcionira Europska unija. I to dosta teži. Nije im, naime, već u vrijeme priključenja zasvijetlilo da se Unija ne misli zezati sa sporovima oko kvadratnih centimetara teritorija neke zemlje koje inciraju lokalni redikuli. Otvoreno su, danima, prijetili prema istoku Europskom unijom, pa čak i NATO-paktom, zaslijepljeni svojom predizbornom kamapnjom. Dok im, ravno u lice, nije doletjela prava EU– pljuska: »Incident koji se u srijedu dogodio na graničnom prijelazu Plovanija, na granici sa Slovenijom, ne mijenja stajalište Europske komisije prema Hrvatskoj i neće utjecati na njezin status kandidata za članstvo u EU«, poručuila je, vrlo jasno, glasnogovornica europskog povjerenika za vanjske odnose EU, Chrisa Pattena.

I tu je priča lokalizirana – radi se o sukobu mikronskih razmjera dviju balkanskih država, kojima mentalitet kobnog poluotoka ne može promijeniti niti članstvo, niti kandidatura za EU.

Hrvatsku balkansku dionicu u čitavoj priči su, jasno, odigrali policajci, koji su pomeli pod sa slovenskim političarima-provokatorima. »Opravdana primjena sile«? S obzirom na to da se ipak radi o osjetljivo, nedefiniranom teritoriju i parlamentarcima susjedne zemlje, ova isprika teško pali. Trebalo je prema slovenskim radikalima ipak postupati u svilenijim rukavicama.

Jer, Podobnik i ekipa su svojim sađenjem lipe kod Jorasa samo loše kopirali ideju koju je lansirao Slaven Letica – predizborni igrokazi na neriješenim graničnim područjima. Letica je, sjetimo se, prije ovdašnjih izbora, u kostimu Bana Jelačića i sa svitom novinara došao pred slovenske vojnike na Svetoj Geri.

A što bi bilo da je s Banom tada pod obrisao neki slovenski ročnik? Da, vjerojatno balkanski šou vrlo sličan ovom kakav je Slovenija priredila Hrvatskoj nakon incidenta s Podobnikom.