Vjesnik: 28. 09. 2004.

Škegrina Treća sreća jedina predala ponudu

Hrvatsko-švedski konzorcij čine švedski mobilni operater Tele2 i devet hrvatskih tvrtki - Dalekovod, Jamnica, Fima holding, Croatia osiguranje, Nexe grupa (Našice cement), splitski Konstruktor-inženjering, Lura, Institut građevinarstva Hrvatske i Privredna banka Zagreb, a njihov je koordinator Quaestus fond Borislava Škegre/ Dva postojeća mobilna operatera HTmobile i VIPnet zatražili koncesiju za treću generaciju mobilne telefonije (UMTS)

ZAGREB - Tvrtka Tele2 d. o. o. iz Zagreba jedina je dostavila ponudu na natječaj za koncesiju za treću mobilnu mrežu u Hrvatskoj, dok su dva postojeća mobilna operatera HTmobile i VIPnet zatražili koncesiju za treću generaciju mobilne telefonije (UMTS), rekao je Gašper Gaćina, predsjednik Vijeća Hrvatske agencije za telekomunikacije, na javnom otvaranju ponuda u ponedjeljak. Dodao je da je Vijeće agencije odbilo zahtjev tvrtki Eurodet (Ingra) i Croatia mobile za još jedno produljenje roka za podnošenje ponuda. Prvi je rok već pomaknut na traženje pojedinih tvrtki s 14. na 27. rujna, rekao je Gaćina.

Prema Gaćininim riječima, Tele2 je tvrtka registrirana u Zagrebu za obavljanje telekomunikacijskih usluga. Riječ je o hrvatsko-švedskom konzorciju pod nazivom »Treća sreća« koji će se javnosti predstaviti u utorak.

Hrvatsko-švedski konzorcij čine švedski mobilni operater Tele2 i devet hrvatskih tvrtki - Dalekovod, Jamnica, Fima holding, Croatia osiguranje, Nexe grupa (Našice cement), splitski Konstruktor-inženjering, Lura, Institut građevinarstva Hrvatske i Privredna banka Zagreb. Njihov je koordinator voditelj Quaestus fonda Borislav Škegro.

Natječajnu dokumentaciju na vrijeme (do 12 sati) nisu predali predstavnici Croatia mobilea i Match telekoma, iza kojeg navodno stoji Monaco telekom. Mislav Šutalo, predstavnik Croatia mobilea, zapeo je na porti Agencije za telekomunikacije, a predstavnici Matsh telekoma, naknadno su ipak ušli u prostorije Agencije u Jurišićevoj ulici.

Gaćina nije želio otkriti detalje pristiglih ponuda s obzirom na to da na ponudama stoji oznaka »povjerljivo«, do donošenja odluke o budućim koncesionarima, 18. listopada. Dražen Breglec, državni tajnik za promet i veze, koji je nazočio otvaranju ponuda, rekao je da je ipak zadovoljan brojem pristiglih ponuda te da vjeruje kako će Hrvatska dobiti »kvalitetnog, iskusnog i tržišno konkurentnog tržišnog operatera«.

»Tele2 je prisutan u 25 zemalja, te je uvijek među prva tri operatera mobilne telefonije«, kaže on.

Treći mobilni operater mogao bi komercijalno početi raditi u prvoj polovici sljedeće godine, a cijene za korisnike usluga mogle bi pasti već do kraja ove godine, kaže državni tajnik. Zakašnjele ponude na natječaj Breglec je ocijenio »neozbiljnošću kandidata, koji su trebali u roku nekoliko mjeseci izgraditi mrežu vrijednu nekoliko stotina milijuna kuna«.

Marinko Petković