Vjesnik: 28. 09. 2004.

Škare-Ožbolt ne može učiniti mnogo za Čermaka i Markača

Ministrica pravosuđa u utorak putuje u Haag, a u srijedu bi se trebala sastati s Theodorom Meronom i Carlom del Ponte/ Pokazalo se da optuženički status Markača i Čermaka nema neposredne veze s dosadašnjom linijom komunikacije službenog Zagreba i tribunala/ Ministrica će u Haagu morati reći da međunarodna zajednica ne čini ni upola onoliko koliko u nastojanju da uhvate Gotovinu čine službena tijela u Hrvatskoj

ZAGREB – Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt u utorak putuje u Haag, a u srijedu bi se trebala sastati s predsjednikom Haaškog suda Theodorom Meronom i glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte. Najavljen je i posjet optuženim hrvatskim generalima Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, koji su pritvoru u Sheveningenu.

Veliko je pitanje, međutim, što ministrica može isposlovati u njihovu korist u svjetlu najnovijih događaja. Pokazalo se da optuženički status Markača i Čermaka nema neposredne veze s dosadašnjom linijom komunikacije službenog Zagreba i tribunala. Obojica su na neki način žrtve neuspjelih pokušaja hrvatske vlasti da uvjeri međunarodnu zajednicu kako Hrvatska ne može uhvatiti Antu Gotovinu.

Gotovina već više od tri godine uspijeva izbjeći pritisku haaške optužnice i tako zapravo dovodi u neugodnu situaciju sve one koji se pravno »naslanjaju« na njegovu optužnicu. To su, prije svega, Markač i Čermak, a onda i hrvatska država, koja je odgovorna za to što ne uspijeva privesti Haaškome sudu svoga građanina.

Dobre veze ministrice i Carle del Ponte dosad su se pokazale samo u političkoj dimenziji. Naime, Del Ponte je u slučaju kandidature Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji ocijenila suradnju Hrvatske i tribunala pozitivnom, omogućivši tako da Hrvatska dobije status kandidata. No, nakon toga je prestalo značenje te pozitivne ocjene. Međunarodna zajednica je tražila dodatne dokaze od Hrvatske kako je i dalje spremna dati sve od sebe da optuženog Gotovinu privede sudu.

Nažalost, višemjesečni napori tužiteljstva, policije i obavještajne zajednice nisu bili često u medijima. Zbog toga je stvoren dojam da Hrvatska, nakon što je postala kandidat za ulazak u EU »slučaj Gotovina« smatra »riješenim«. No, to nije točno. A kad hrvatska službena tijela pokušavaju odgovoriti na pritisak međunarodne zajednice, onda se to ne čini kao rezultat višemjesečne akcije, nego kao puki odgovor na diplomatski pritisak na Banske dvore.

Ministrica će te detalje objasniti svojim sugovornicima u Haagu. Među ostalim, istaknut će da međunarodna zajednica ne čini ni upola onoliko koliko u nastojanju da uhvate Gotovinu čine službena tijela u Hrvatskoj. Paradoks je tim veći što nijedna informacija - a dnevno ih po nekoliko stiže na adrese državnih tijela - ne dokazuje da je Gotovina u dometu hrvatskih državnih tijela. Stoga se čini logičnim upitati zašto nijedna zemlja Europske unije ni na koji način ne daje do znanja da je bilo što poduzela u lovu na odbjegloga haaškog optuženika.

Ministrica Škare-Ožbolt svojim posjetom Haagu trebala bi ta pitanja staviti na svoje mjesto.

Vlado Rajić