Vjesnik: 29. 09. 2004.

Bosanski Srbi opet prijete odcjepljenjem

Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je da bi Srbi mogli zatražiti pravo na samoopredjeljenje, slično kao što su dobili Albanci na Kosovu ili Crnogorci u ustavnoj povelji Srbije i Crne Gore (SiCG)

SARAJEVO (Od Vjesnikova dopisnika) - Predsjednik Republike Srpske (RS) i lider vladajuće Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Čavić, zaprijetio je da bi Srbi u Bosni i Hercegovini mogli zatražiti odcjepljenje od BiH u slučaju da bošnjački lideri pokrenu raspravu o izmjeni daytonskoga ustava ove zemlje.

Kako su prenijeli lokalni mediji, Čavić je tijekom predizbornoga skupa svoje stranke u mjestu Sokolac nedaleko od Sarajeva rekao da bi Srbi mogli zatražiti pravo na samoopredjeljenje, slično kako su dobili Albanci na Kosovu ili Crnogorci u Ustavnoj povelji Srbije i Crne Gore (SiCG)

»Ne prihvaćamo bilo kakvu promjenu Daytonskog sporazuma i poručujemo svima u BiH da Bosna i Hercegovina ne može postojati bez Republike Srpske. Stoga SDS neće sudjelovati ni u kakvim raspravama o promjenama Ustava BiH, niti ulaziti u razgovore o ukidanju RS«, kazao je Čavić.

Slično njemu, u završnici kampanje pred lokalne izbore u BiH, nastupaju i brojni drugi politički čimbenici u RS, kako iz vlasti, tako i iz oporbe.

Pravu »lavinu« reakcija tako je izazvao nedavni govor predsjedatelja Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda (UN).

Tihić je tom prilikom kazao da postojeće složeno uređenje BiH, sa snažnim entitetima i slabom državom, predstavlja prepreku na putu zemlje prema članstvu u euroatlantskim integracijama.

»Vjerujem da uskoro dolazi vrijeme kada će domaći politički predstavnici otpočeti razgovor o preuređenju ustavnog sistema BiH i njegovog usaglašavanja sa međunarodnim konvencijama. Moramo imati modernu i efikasnu državu s institucijama i nadležnostima koje će nam omogućiti punopravno članstvo u EU i NATO. Prilika za to je sljedeća godina, kada se navršava 10 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma, kazao je Tihić.

Njegov govor ogorčio je srpske političare u BiH. Srpski član »kolektivnoga šefa« bosanskohercegovačke države Borislav Paravac odmah je priopćio da Tihić ponovno govori bez suglasnosti Predsjedništva BiH, te da bi zbog svojih javnih istupa trebao snositi posljedice.

»Ispod razine Predsjedništva BiH je da se inicijative o promjeni ili nadogradnji Ustava BiH plasiraju na način kako to radi Tihić«, ustvrdio je Paravac..

U identičnom tonu reagirali su i brojni drugi u RS, a posebno je zanimljivo da je premijer manjeg BiH-entiteta Dragan Mikerević kazao da je Tihić zatražio promjenu Ustava BiH mimo volje srpskog naroda, te to ocijenio »opasnom bolešću« privatiziranja javnih dužnosti.

Kada je riječ o Čaviću, zanimljivo je da je on prilično »zapaljivu« izjavu dao i nakon što je Ustavni sud BiH spriječio farsu s provedbom svoje odluke o promjeni diskriminirajućih naziva gradova i općina koji su imali prefiks »srpski« (Srpsko Sarajevo, Srpski Brod, Srbinje i sl.). Narodna skupština RS pokušala je prefiks »srpski« zamijeniti također etničkim dodatkom - pa je spornim imenima gradova dodana odrednica da se oni nalaze u Republici Srpskoj (primjerice »Sarajevo u RS«), ali je sudskom odlukom to promijenjeno.

Čavić je ogorčeno reagirao najavivši čak i mogući referendum o ovom pitanju. U Federaciji BiH, međutim, ovo je protumačeno opasnim pozivom na nepoštivanje državnih institucija, pa je tako iz Socijaldemokratske unije (SDU) priopćeno kako se Čavić svojom izjavom da je odluka Ustavnog suda BiH »izvan pameti« i da je donesena pod pritiskom pokušao uzdići iznad Ustavnog suda čime je pokazuje da vlasti RS još nisu spoznale da Republika Srpska nije samostalan državni teritorij već dio BiH.

I iz Stranke za BiH upozorili su da se Čavić, »omalovažavajući na najvulgarniji način« odluku Ustavnog suda BiH i pozivanjem građana RS na referendum, opasno približava granici potpunog izlaska izvan okvira domaćih zakona i međunarodnog prava.

Moguće je da su oštre izjave o uvijek osjetljivom pitanju promjene Ustava BiH dio predizborne kampanje, no da priča neće biti zaustavljena nakon 2. listopada kada se održavaju izbori, svjedoči, među ostalim, informacija da srpska udruga »Zajedno do istine« odmah nakon izbora najavljuje nastavak akcije prikupljanja potpisa za odcjepljenje RS od BiH, što je inicijativa na koju prilično blagonaklono gledaju u vladajućim strukturama u manjem BiH-entitetu.

Alenko Zornija