Slobodna Dalmacija: 29. 09. 2004.

SUĐENJE PETORICI HRVATA PRED SUDOM BiH PRETVARA SE U FARSU

Jelavićevi odvjetnici napuštaju sudnicu?

Ne vidimo svrhu naše daljnje prisutnosti u obrani osumnjičenih Ante Jelavića, Miroslava Prce, Miroslava Rupčića, Ivana Karlovića i fra Ivana Ševe, jer im sude strani suci koji su nelegitimni predstavnici "pravde", a nisu ni prisegnuli što im je obveza, kazao je Josip Muselimović

SARAJEVO - Ne vidimo svrhu naše daljnje prisutnosti u obrani osumnjičenih Ante Jelavića, Miroslava Prce, Miroslava Rupčića, Ivana Karlovića i fra Ivana Ševe, jer im sude strani suci koji su nelegitimni predstavnici "pravde", a nisu ni prisegnuli što im je obveza, kazao je Josip Muselimović, Jelavićev branitelj i predsjednik Odvjetničke komore FBiH.

Prema njegovim riječima, na ovaj čin odvjetnici koji su uključeni u ovaj proces odlučili su se iz razloga skretanja pozornosti na grubo kršenje Ustava BiH, a posebice na kršenje ljudskih prava i sloboda u BiH. Iako su protekla tek dva ročišta i pročitana optužnica uz maratonsko prevođenje, u pojedinim situacijama činilo se kako je riječ o igri gluhih telefona, odavno je postalo jasno da se na Sudu BiH vodi isključivo politički proces kojim se Hrvati žele u potpunosti isključiti iz političkog i bilo kakvog života BiH.

Dakle, odvjetnički tim koji zastupa Antu Jelavića, a koji čine Josip Muselimović, Senka Nožica i Nikica Gržić, možda se neće pojaviti u ulozi branitelja u srijedu za kada je dogovoren nastavak suđenja. Naime, nakon što su u ponedjeljak Jelavić i fra Ivan Ševo izjavili da im drugi branitelji ne trebaju jer je proces montiran, a oni samo predmet poniženja, sudac Malcolm Simmons im je ponudio listu odvjetnika za izbor novih pravnih zastupnika. Ako to ne učine, Sud BiH će im ih dodijeliti po službenoj dužnosti.

Sličan razvoj događaja najavili su i ostali odvejtnici Žarko Bulić i Marko Martinović koji zastupaju Prcu, Karlovića i Rupčića.

Iako su sudac Malcolm Simmons i tužitelj John Mc Naire priznali da nisu prisegnuli, napomenuli su da se pred njima nalaze iskusni branitelji koji ih mogu upozoriti ako se ne pridržavaju zakona. Navodno, prisegu moraju polagati samo domaći suci i tužitelji, a stranci mogu dijeliti pravdu u BiH i bez toga čina, kako hoće i tko hoće. Podsjetimo, spomenuti iskusni branitelji do sada su iznijeli niz argumenata koji otkrivaju da je u ovom procesu došlo do grubog kršenja Ustava BiH te međunarodnih konvencija o ljudskim pravima i slobodama, ali tužitelj Mc Nair i sudac Simmons ne obaziru se puno na odvjetničko iskustvo ni Ustav BiH.

Nedavna izjava jednog stranog diplomata, koji je kazao da se međunarodna zajednica bavi slučajem za koji ona nije davala novac, te da bi bilo bolje istražiti gdje su završile donacije koje je ona dala službeno u bunar zvani BiH, zorno govori o kakvom je procesu riječ.

Zlatko TULIĆ