Vjesnik: 30. 09. 2004.

Miroslav Prce priznao krivnju

SARAJEVO (Od Vjesnikova dopisnika) - Gotovo senzacionalan obrat dogodio se u srijedu tijekom nastavka suđenja u procesu za zloporabe povezane s poslovanjem Hercegovačke banke. Bivši federalni ministar obrane Miroslav Prce, jedan od petorice Hrvata optuženih u ovom slučaju, izjasnio se krivim po četiri točke optužnice, uglavnom one koje ga terete da nije osigurao učinkovit nadzor nad financijskim poslovanjem ministarstva kojem je bio na čelu, a koje je obavljalo brojne transakcije putem Hercegovačke banke. Premda se 10. lipnja, skupa s ostalim optuženima, odbio očitovati o krivnji, zbog navodni proceduralnih propusta i sporne nadležnosti Suda BiH u ovom slučaju, Prce je sada postigao nagodbu s tužiteljstvom, a ovaj sporazum vjerojatno uključuje i nagodbu o visini kazne, koja sada ne bi trebala biti viša od pet godina zatvora, što je znatno manje u odnosu na zapriječenu kaznu ako bi se Prcina krivnja dokazala tijekom redovnog postupka.

Postojanje sporazuma potvrdili su u srijedu zastupnici i tužiteljstva i obrane.

Kanadski tužitelj John McNair, voditelj posebnog međunarodnog odjela tužiteljstva Državnog suda BiH za borbu protiv organiziranoga i gospodarskoga kriminala i korupcije, rekao je pred članovima sudskog vijeća da je Prce spreman priznati krivnju, te zatražio suglasnost za formalne pregovore o nagodbi, što je prihvatio predsjedatelj vijeća, britanski sudac Malcolm Simmons. Simmons je za četvrtak zakazao raspravu o sporazumu o priznanju krivnje.

Premda je Prcino priznanje nesumnjivo veliki početni uspjeh tužiteljstva, McNair nije želio odmah za javnost komentirati taj događaj kazavši da će to učiniti »kada bude spreman«.

Osim Prce, u slučaju Hercegovačke banke optuženi su i bivši predsjedatelj Predsjedništva BiH Ante Jelavić, nekadašnji direktor Hercegovina osiguranja Miroslav Rupčić, hercegovački fratar Ivan Ševo te bivši direktor Banke Ivica Karlović.

Jelavić, Prce i Rupčić u pritvoru su od 23. siječnja ove godine.

Istodobno s Prcinim priznanjem, četvero odvjetnika koji zastupaju optužene u ovom slučaju i službeno su potvrdili ranije najave da će se povući iz procesa. Osim Prcina odvjetnika Žarka Bulića, to su učinili i Jelavićevi i Ševini odvjetnici Josip Muselimović, Nikica Gržić i Senka Nožica obrazlažući to »nesvrsishodnošću daljnjeg angažmana zbog dosadašnjeg tijeka procesa«. Odvjetnik Marko Martinović nastavit će zastupati Karlovića i Rupčića.

Optuženima koji su ostali bez branitelja sudac Simmons će sam odabrati odvjetnika ako, što je vjerojatno, ne izaberu nekog od sedam ponuđenih odvjetnika s popisa Suda BiH.

»Našom odlukom nastojimo upozoriti da naši građani imaju pravo na pravičan postupak i mogućnost obrane. Čašu je prelilo saznanje da predsjednik sudskog vijeća Malcolm Simmons i tužitelj John McNair nisu položili prisegu da će voditi postupak sukladno odredbama ustava BiH i zakona kako to nalaže Zakon o visokim i tužiteljskim vijećima BiH, što su morali učiniti«, kazao je odvjetnik Muselimović, koji je ranije iznio niz primjedaba na način vođenja postupka, uključujući ignoriranje odluke Ustavnog suda BiH o pitanju imuniteta. No, i Muselimović je Prcino priznanje krivnje ocijenio »senzacionalnim« naglasivši da bi mogli utjecati na daljnji tijek suđenja.

Inače, optuženi Hrvati terete se za nelegalne transakcije putem Hercegovačke banke, uključujući zloporabe novčane pomoći iz Hrvatske Hrvatima u BiH u iznosu od 260 milijuna konvertibilnih maraka.

Alenko Zornija