Vjesnik: 01. 10. 2004.

Tužiteljstvo traži puštanje Markača i Čermaka

HAAG/ZAGREB - U četvrtak se dogodio pravni presedan u praksi Haaškog suda: tužiteljstvo je stalo na stranu zahtjeva obrane optuženih Mladena Markača i Ivana Čermaka tvrdeći da je puštanje na slobodu do početka suđenja te dvojice optuženika potpuno legitimna stvar.

Tužiteljstvo u svom aktu upućenom sudskom vijeću kaže da je navod iz zahtjeva branitelja identičan obrazloženju odluke da se do početka procesa na slobodu pusti Jadranko Prlić, prvooptuženi u predmetu šestorice iz BiH.

Kako Vjesnik doznaje, taj potez tužiteljstva doživljen je u Sudu kao veliko iznenađenje, jer akt tužiteljstva nije potpisao nadležni tužitelj u predmetu, nego osobno Carla del Ponte.

Hoće li ta činjenica utjecati na sud da dopusti braniteljima žalbu na rješenje kojim se Markač i Čermak ne puštaju iz pritvora? Pravnici i promatrači zbivanja u Haaškom sudu tvrde da se to više ne može dogoditi. Naime, ovako eksplicitni stav tužiteljstva u prilog optuženika u Sudu još nije zabilježen. Tim više što shvaćanje tužiteljstva o nužnosti pritvora ne ide ni korak dalje od dosad uobičajenih pravila o zadržavanju optuženika u Sheveningenu.

Ako se, dakle, tužiteljstvo odlučilo na taj korak, onda očito brani pravni integritet svoje službe u okviru haaškog sudišta, ali i dovodi Sud u situaciju da mora, za razliku od prethodne procesne situacije, prihvatiti stav i obrane i tužiteljstva, a u interesu procesnih prava optuženika.

Vjesnik saznaje iz Haaga da je odluka tužiteljstva da na ovaj način podrži obranu dvojice optuženika čista pravna situacija u kojoj tužiteljstvo vodi računa o pravnom dignitetu Suda. Nije, zasad, poznato može li ovakva procesna radnja Carle del Ponte utjecati i na brzinu sudske odluke o puštanju iz pritvora Mladena Markača i Ivana Čermaka.

Vlado Rajić