Slobodna Dalmacija: 01. 10. 2004.

ZAJMOVI PODUZEĆIMA I DALJE RASTU SPORIJE

Građani u srpnju podigli milijardu kuna kredita

Građani su tijekom srpnja u bankama podigli milijardu kuna kredita, od čega je gotovo polovica, 486,5 milijuna kuna stambenih zajmova. Stanovništvo je tako u kolovoz startalo s 58,8 milijardi kuna kreditnog duga u bankama. Od prvog siječnja do kraja srpnja građani su se zadužili za 3,8 milijardi kuna od čega su dvije milijarde namijenjene rješavanju njihovih stambenih problema. Dug stanovništva po stambenim zajmovima težio je početkom kolovoza 18,9 milijardi kuna, a prije više od dvije godine, koncem 2001., dugovali su znatno manje - 9,5 milijardi kuna.

Podaci Hrvatske narodne banke pokazuju da se nastavlja trend rasta plasmana stanovništvu po višim stopama nego poduzećima. Godišnja stopa rasta plasmana stanovništvu u srpnju je iznosila 16 posto, a poduzećima 7,1 posto. Dok je srpanjskih dana stanovništvo podignulo milijardu kuna zajmova, plasmani poduzećima su gotovo stagnirali, budući da su tog mjeseca porasli za oko 100 milijuna kuna. Ukupni plasmani banaka poduzećima krajem srpnja iznosili su 50,3 milijarde kuna.

Srpanj je za plasmane nebankarskom sektoru prošao u znaku usporavanja: godišnja stopa rasta tog mjeseca bila je 10,3 posto, što je 1,9 postotnih bodova manje nego u lipnju. Isključi li se utjecaj tečaja, navode analitičari središnje banke, godišnja stopa rasta plasmana smanjena je sa 14,2 posto u lipnju na 12,1 posto u srpnju, a ukupni srpanjski plasmani banaka svim sektorima iznosili su 117,9 milijardi kuna.

S. STAPIĆ

UGOVOR ESB-a I USAID- a - Zajmovi za agrar uz 5,99 % kamate

ZAGREB - Erste & Steiermärkische Bank i USAID, Američka agencija za međunarodni razvoj, potpisali su u četvrtak Ugovor o garanciji za poljoprivredne kredite koji obuhvaća iznos od 10 milijuna dolara.

Kako priopćavaju iz te banke, 10-godišnjim garancijskim ugovorom rizike po tim zajmovima ravnopravno dijele obje strane.

Krediti su namijenjeni isključivo većim poljoprivrednim proizvođačima s obzirom na minimalni iznos kredita od 140.000 kuna, a osnovna su im namjena investicije u poljoprivredi. Rok otplate je 10 godina, maksimalni iznos je 1,2 milijuna kuna, nominalna kamata 5,99 posto (uz 10 posto depozita) ili 6,40 posto (bez depozita), a potrebni omjer iznosa kredita i vrijednosti hipoteke/fiducija 1:0,75 posto, navode u Erste & Steiermärkische.

Ta banka inače posluje s više od 20.000 poljoprivrednika u Hrvatskoj, kojima je ove godine odobrila oko 1400 kredita ukupne vrijednosti 70 milijuna kuna.

ZABA: povoljniji stambeni krediti

ZAGREB - Od. listopada Zagrebačka banka će uvesti nove, povoljnije uvjete pri odobravanju stambenih kredita građanima. Glavna novost je da će za stambeni kredit biti dovoljno imati hipoteku u odnosu jedna naprema jedan, policu osiguranja od posljedica nesretnog slučaja, te policu osiguranja imovine u zalog", istaknuo je Tomica Pustišek, član Uprave Zagrebačke banke na konferenciji za novinare u četvrtak. Prema njegovim riječima, klijent Zabe će moći raznovrsnim kombinacijama instrumenata osiguranja kredita, odabrati onu koja najviše odgovara njegovim mogućnostima. "To su kombinacije hipoteke, depozita, uloga u novčane fondove ZB plus i ZB Europlus, uloga u investicijske fondove ZB Bond, ZB Global, ZB Trend, otkupna vrijednost polica osiguranja života vinkulirana u korist Banke i jamaca. Novost je i tolerantni rok plaćanja anuiteta do 15. u mjesecu.