Vjesnik: 01. 10. 2004.

Suvišno Žužulovo jamstvo

VLADO RAJIĆ

Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić uredno su u Haagu odradili obveze prema Sudu, uz iznimku slučaja Gotovina. A zbog tog slučaja nisu ni trebali putovati u Haag. Jer, neke su činjenice i prije bile jasne.

Prvo, Gotovina nije u Hrvatskoj. Drugo, hrvatska pravosudna tijela ne mogu uhvatiti čovjeka s haaške optužnice ako on nije u dosegu njihovih kompetencija. Treće, iako mediji imaju svoj stav u vezi s akcijom hrvatskog tužiteljstva i policije, to ne može utjecati na ocjenu Haaškoga suda o tome surađuje li Hrvatska s njime ili ne. Četvrto, malo je vjerojatno da se posjetom ministrice i glavnog državnog odvjetnika išta moglo promijeniti u odnosima jedne države i jednoga suda.

Dogodilo se, međutim, da se ministar vanjskih poslova Miomir Žužul pridružio izaslanstvu kao netko tko je dodatno trebao poduprijeti ono što su ministrica i glavni državni odvjetnik trebali i htjeli reći Haaškome sudu u slučaju Gotovina. Međutim, zadržimo se na onome što je važno za Vladine odnose s ovdašnjom javnosti.

Stvoren je, naime, dojam da je ministar Žužul stigao da bi pojačao jamstva hrvatske vlade u slučaju Gotovina. Dakle, njegovim dolaskom trebalo je biti potvrđeno da sve ono što su rekli i ministrica pravosuđa i glavni državni odvjetnik stvarno stoji. Je li im to trebalo? Nije.

Dogodilo se ponovo da je država htjela pronaći veća jamstva od onih koje nude portfelji ministrice pravosuđa i glavnog državnog odvjetnika. I tako je, prema Vjesnikovim informacijama, stvoren dojam da ni Vesna Škare-Ožbolt niti Mladen Bajić nisu bili dovoljni da uvjere Sud i tužiteljstvo u jaku volju Hrvatske da riješi slučaj Gotovina. I to je pogrešno. Jer, to dvoje hrvatskih izaslanika u svojim torbama nije nosilo ništa drugo doli interese Republike Hrvatske u odnosima s Haaškim sudom.