Slobodna Dalmacija: 01. 10. 2004.

SARAJEVO: IZREČENA PRESUDA U SLUČAJU HERCEGOVAČKE BANKE

Miroslav Prce osuđen na pet godina zatvora

SARAJEVO - Državni Sud BiH izrekao je presudu Miroslavu Prci, bivšem ministru obrane Federacije BiH, prema kojoj je osuđen na zatvorsku kaznu od pet godina. U kaznu je uračunato i vrijeme provedeno u zatvoru Kula pokraj Sarajeva.

Ovakvom epilogu na Sudu BiH predhodio je sporazum koji je u srijedu postignut između osumnjičenog Miroslava Prce i Tužiteljstva BiH. Sporazum je uključivao četiri točke od navedenih dvadeset i dvije iz optužnice prema kojima se Miroslav Prce teretio. Tri točke iz optužnice odnose se na djela počinjena zbog nesavjesnog rada u službi, a četvrta točka se odnosi na zloporabu položaja. Također, Miroslav Prce i Tužiteljstvo BiH predhodno su dogovorili moguću jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina, što je Vijeće Suda BiH na kraju i prihvatilo.

Inače, za kaznena djela za koja je Prce bio optužen predviđena je zatvorska kazna do 15 godina zatvora. U kulorima se priča da bi Prce, koji je već proveo blizu godinu dana u privoru, nakon polovice izdržane kazne, dakle za godinu i pol, mogao tražiti pomilovanje. Predsjednik sudbenog vijeća zatražio je da se slučaj Miroslava Prce izdvoji iz daljnjeg postupka. Sudac je u obrazloženju nakon izricanja kazne kazao da se ona temelji na volji osumnjičenog da pomogne tužiteljstvu u spomenutom sporu.

Premda je Prce izjavio da prilikom nagodbe s Tužiteljstvom BiH nije teretio nikoga od ostalih optuženih u slučaju Hercegovačka banka, on bi se u daljenjem postupku mogao pojaviti ako se za to ukaže potreba i u ulozi svjedoka, što je potvrdio i njegov odvjetnik Žarko Bulić.

Tijekom daljnje rasprave Ante Jelavić i fra Ivan Ševo su odabrali nove odvjetnike jer su u srijedu njihovi dosadašnjih pravni zastupnici, odvjetnici Josip Muselimović, Nikica Gržić i Senka Nožica raskinuli ugovor. Tako će ubuduće fra Ševu pred Sudom BiH zastupati mostarski odvjetnik Zdravko Raić, a Jelavića odvjetnik Dragan Barbarić.

Dojučerašnji glavni Jelavićev odvjetnik Josip Muselimović uputio je Sudskom vijeću podnesak u kojem je ponudio jamčevinu za svog klijenta Jelavića u iznosu od 250 tisuća KM, o kojoj bi se sud trebao uskoro očitovati. Iduća rasprava sazvana je za 14. listopada kada bi se trebao pojaviti i prvi svjedok pred Sudom BiH. Iako ime svjedoka još nije otkriveno, zna se da bi pred sarajevski sud treba stići iz Finske, gdje mu je sadašnje mjesto prebivališta.

Z. TULIĆ