Slobodna Dalmacija: 02. 10. 2004.

CARLA DEL PONTE DONOSI OPTUŽNICU PROTIV BIVŠEGA GENERALA JNA MOMČILA PERIŠIĆA

Razaraču Mostara pozivnica za Haag

Haaški sud za slučaj Uborak, smaknuće 114 civila Bošnjaka i Hrvata iz mostarskih naselja u travnju 1992. godine tereti zapovjednika srpsko-crnogorskih postrojbi i JNA u Hercegovini Momčila Perišića koji se također iživljavao bombardiranjem civilnih ciljeva u Mostaru

MOSTAR - Posljednja optužnica koja bi protiv nekog državljanina Srbije i Crne Gore mogla stići u Beograd optužnica je protiv bivšeg načelnika Generalštaba Jugoslavije Momčila Perišića, javio je u četvrtak beogradski Radio B92, pozivajući se na "dobro obaviješteni izvor koji je želio ostati anoniman". Prema ranijim napisima, zapečaćenu optužnicu protiv generala Momčila Perišića uskoro bi trebala donijeti osobno glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte prilikom svog skorog dolaska u Beograd.

U ovom slučaju valja podsjetiti kako je tijekom zadnjeg višednevnog posjeta BiH Del Ponteove, i prvog posjeta Mostaru, također bilo riječi o zločinima počinjenima u Mostaru tijekom rata, a koji se dovode u vezu upravo s generalom Perišićem.

Glavna tužiteljica Haaškog suda Carla del Ponte i tada je poručila kako Haaški sud u nastavku svog rada ima vremena i sredstava da procesuira samo najodgovornije političke lidere odgovorne za ratne zločine, odnosno, kada su u pitanju vojne osobe, samo razinu generala, a u tu skupinu svakako spada i general Perišić.

Ono što svakako može pomoći i ubrzati cijelu stvar je činjenica da je sud u Den Haagu već ranije upoznat sa slučajem Uborak. Riječ je o smaknuću 114 civila Bošnjaka i Hrvata iz naselja Zalik, Carina, Pasjak, Vrapčići, Bijelo Polje i Raštani, a koje su pripadnici srpskih i crnogorskih rezervista i bivša JNA tijekom okupacije Mostara u travnju 1992. godine mučili te potom zvjerski poubijali.

Odgovornost za ovaj zločin pripisana je upravo zapovjedniku srpsko-crnogorskih postrojbi i JNA u Hercegovini generalu Momčilu Perišiću koji se već ranije tijekom agresije JNA na Hrvatsku "istaknuo" u svojim iživljavanjima bombardiranjem civilnih ciljeva u Zadru, a gdje je u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora.

Perišić je tijekom okupacije Mostara 1992. godine bombardirao s okolnih brda civilne ciljeve u Mostaru, a o svemu postoje video i tonski zapisi, jer je preko Radiopostaje Mostar general Perišić izravno u program građanima Mostara najavljivao bombardiranje.

O stravičnom zločinu u Uborku te prije toga svakodnevnom maltretiranju, zlostavljanju i šikaniranju Hrvata i Bošnjaka u spomenutim naseljima od njihovih susjeda Srba, pripadnika JNA, rezervista te pripadnika specijalnih postrojbi iz Niša objavljena je i knjiga "Kad kamen proplače". To je dokumentarno svjedočenje preživjele Amre Rahimić o smrti njezina supruga i 113 susjeda i prijatelja, od kojih su mnogi bili starci i djeca, a koje može poslužiti za procesuiranje ovoga ratnog zločina.

M. LANDEKA