Vjesnik: 04. 10. 2004.

Dio duga umirovljenicima tek kroz privatizaciju

ZAGREB - Prema neslužbenim informacijama, Ministarstvo financija nedavno je izradilo radnu verziju prijedloga po kojem bi se osnovao i po kojem bi poslovao poseban fond za povrat duga umirovljenicima. Neki od detalja već su podastrijeti predstavnicima umirovljenika na sastanku koji se održao početkom prošlog tjedna, kad je zaključeno da će se do sljedećeg sastanka, 14. listopada, umirovljenici očitovati o prijedlogu.

Prema toj radnoj verziji, fond za povrat duga umirovljenicima mogao bi biti osnovan na temeljima Hrvatskog mirovinskog investicijskog društva (HMID), kapitalnog investicijskog fonda u vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), čija vrijednost iznosi oko 700 milijuna kuna.

Budući da s obzirom na raspoloživu državnu imovinu nije moguće odmah osnovati fond s neto imovinom čija se vrijednost kreće oko 17, odnosno 20 milijardi kuna, na koliko je procijenjen dug prema umirovljenicima, fond bi se naknadno punio prijenosom udjela iz Hrvatskog fonda za privatizaciju ili drugih institucija koje upravljaju državnom imovinom, predlažu u Ministarstvu financija.

Dodatno, fond bi se mogao puniti i tijekom privatizacije, tako da se u njega unose udjeli koji bi ostali u državnom vlasništvu i nakon procesa privatizacije. Ukratko, to znači da bi se fond punio dulje vrijeme.

O tome na koji bi način umirovljenici mogli ostvariti pravo na isplatu duga u gotovini, još nema preciznijih informacija, no ponešto se da iščitati iz pravila po kojima bi fond trebao poslovati. Pretpostavlja se, naime, da bi umirovljenici svoje udjele mogli prodavati samom fondu, točnije, da bi imali pravo na otkup, vjerojatno uz ograničenja visine udjela koje bi mogli prodavati u određenom roku.

Marijana Matković