Vjesnik: 05. 10. 2004.

Hrvatska u EU tek 2011. godine

Novi pristup Bruxellesa, tvrdi Financial Times, mogao bi značiti da nakon primanja Rumunjske i Bugarske 2007. Unija sljedećih pet godina neće primati nove članice

ZAGREB - Europska komisija objavit će sredinom tjedna dokument u kojem će izložiti nova načela za primanje članica i time usporiti proces proširenja, što će izravno pogoditi Hrvatsku i vjerojatno odgoditi njezin pristup Uniji za pet godina, objavio je u ponedjeljak britanski dnevnik Financial Times.

Novi pristup Bruxellesa, tvrdi FT, mogao bi značiti da nakon primanja Rumunjske i Bugarske 2007. Unija sljedećih pet godina neće primati nove članice, što će se odraziti na aspiracije službenog Zagreba koji računa na priključenje u razdoblju od 2007. do 2009. Time bi pristupanje Hrvatske bilo odgođeno za pet godina, pa se ulazak u EU može očekivati tek 2011., odnosno 2013.

»Svjesni smo da članice EU-a namjeravaju revidirati izvorna načela koja reguliraju pristupne pregovore«, rekao je Financial Timesu neimenovani hrvatski dužnosnik.

Dokument što će Europska komisija objaviti u srijedu, a koji se uglavnom bavi turskom aplikacijom za članstvo u Uniji, sadržavat će i preporuku da se u procesu odlučivanja o primanju novih članica više važnosti prida stvarnim, provedenim reformama, a manje na obećanim reformama.

Inzistiranje na »napretku na terenu« britanski dnevnik pripisuje činjenici da je Rumunjska privela kraju proces pregovora, a da nije riješila problem korupcije koji izaziva veliku zabrinutost u cijeloj Uniji. Uz to, napominje FT, treba uzeti u obzir i činjenicu da je nakon dva vala proširenja kojima je tijekom samo jednog desetljeća broj članica udvostručen, »Uniju zahvatio umor«, što njezini dužnosnici i otvoreno priznaju.

Novi pristup proširenju, prema izvorima Financial Timesa, razlog je zašto će pregovori s Turskom, koji bi trebali početi sljedeće godine, vjerojatno trajati više od jednog desetljeća.

Julijana Štrbić