Slobodna Dalmacija: 05. 10. 2004.

TOMISLAV MERČEP NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE:

O Pakračkoj Poljani i Gospiću bolje znaju Sanader i Škare-Ožbolt

Sudilo se za Gospić i Pakračku Poljanu, a ja nisam bio ni svjedok. O tim događajima bolje znaju Ivo Sanader i Vesna Škare-Ožbolt koji su bili savjetnici predsjednika Franje Tuđmana - kazao je Merčep

ZAGREB - Zahvaljujem Haaškom sudu što je brzo demantirao najave da je protiv mene podignuta optužnica, a šutnja hrvatske Vlade i Ministarstva pravosuđa opća je sramota za našu državu - naglasio je Tomislav Merčep, predsjednik UHDDR-a, u ponedjeljak na konferenciji za novinare u povodu članka Ivana Zvonimira Čička u subotnjem Jutarnjem listu prema kojemu je Haag spreman Merčepa optužiti za zločine u Vukovaru i Pakračkoj Poljani.

Merčep je optužio Jutarnji list da je tim člankom odradio posao za hrvatsku Vladu koja se predsjedniku dragovoljačke udruge navodno osvećuje zato što se on protivi Zakonu o pravima hrvatskih branitelja.

Spomenuo je tom prilikom "organizirani kriminal", ali nije želio pojasniti na koga točno misli. Čička je, pak, optužio da je svojedobno djeci u Hercegovini dijelio crne majice, a onda ih optuživao da su ustaše.

Na pitanje novinara Merčep je pojasnio kako je on s Haaškim sudom puno puta surađivao, ali "samo protokolarno".

- Sudilo se za Gospić i Pakračku Poljanu, a ja nisam bio ni svjedok. O tim događajima bolje znaju Ivo Sanader i Vesna Škare-Ožbolt koji su bili savjetnici predsjednika Franje Tuđmana - kazao je Merčep.

Veći dio konferencije za novinare Merčep je iskoristio za kritiku Zakona o pravima branitelja.

Merčep je, kao član uže radne skupine, sastavio zakon i poslao ga u Vladu, a ona vratila "čudo od zakona". Krucijalan problem za Merčepa leži u činjenici da se ne zna točan broj branitelja, kao ni točan datum početka i kraja rata.

Čelnik UHDDR-a naglasio je kako je svojedobno ukrao podatke iz MUP-a i MORH-a prema kojima ukupno ima 364 tisuće branitelja: 14.656 iz MUP-a i 350 tisuća iz MORH-a. Neki se vode na pet mjesta u evidenciji, a postoji dvadeset braniteljskih udruga bez ijednog člana.

- Otkud onda Vlada tvrdi da ih ima 670 tisuća - pita se Merčep i ukazuje da je rat počeo 1990. godine i službeno završio 1998. godine mirnom reintegracijom Podunavlja.

Na kraju, zalaže se da Vlada uvede minimalnu mirovnu za branitelje u iznosu od 60 posto državnog prosjeka, što bi iznosilo oko dvije tisuće kuna.

T. KLAUŠKI