Slobodna Dalmacija: 06. 10. 2004.

EUROPSKA KOMISIJA ZAOŠTRAVA UVJETE PRISTUPA EU-u

Moguća suspenzija pregovora s RH

ZAGREB - Europska komisija (EK) zaoštrava uvjete pristupa EU-u i uvodi mogućnost suspenzije pregovora o članstvu u slučaju ozbiljnog i stalnog kršenja načela slobode, demokracije, poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda, javljaju u utorak iz Bruxellesa agencija Reuters, AFP te BBC pozivajući se na dokumente o predpristupnoj strategiji, koje bi u srijedu trebala prihvatiti Komisija.

Reuters izvještava da u dokumentu, koji na summitu u prosincu trebaju potvrditi i šefovi država i vlada članica EU-a, stoji da bi razgovori s Hrvatskom trebali krenuti početkom iduće godine, ali bi mogli biti suspendirani prekrši li Hrvatska "načela slobode, demokracije, poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda".

Po BBC-ju pregovori o članstvu, upravo na slučaju Hrvatske, trebali bi postati "dulji i tvrđi". "Za zaključenje pregovora više ne bi bila dovoljna obećanja provedbe reforme", piše BBC i dodaje da EU sada prvi put uvodi mogućnost suspenzije pregovora u slučaju ozbiljnog i stalnog kršenja načela slobode i demokracije. Agencija France Presse piše da je model suspenzije predviđen za Hrvatsku sličan, iako nešto manje strog, modelu koncipiranom za Tursku.

Dok Reuters javlja da bi na sastanku u srijedu EK trebala preporučiti otvaranje pregovora s Hrvatskom početkom iduće godine, agencija France Presse, pozivajući se na diplomatski izvor, prenosi da se u zaključcima koje EK treba prihvatiti ne navodi datum otvaranja pregovora s Hrvatskom.

U dokumentu, čiju je kopiju dobio Reuters, Komisija naglašava važnost dobre suradnje Hrvatske s Haaškim tribunalom, koji procesuira ratne zločince s područja bivše Jugoslavije.

Reuters napominje da bi Hrvatska, koja se nada uhvatiti vlak s Rumunjskom i Bugarskom 1. siječnja 2007., ipak mogla pričekati do 2009. godine koja je, po mišljenju diplomata, realniji rok.