Vjesnik: 06. 10. 2004.

U štrajku 90 posto učitelja i profesora, u školama tri incidenta

Prema privremenim podacima ujedinjenih sindikata školstva i znanosti, u Hrvatskoj je štrajkalo 90 posto učitelja, nastavnika i profesora. Najbolji odziv zabilježen je u Istri, gdje su u štrajku bile sve škole

ZAGREB - Prema privremenim podacima ujedinjenih sindikata školstva i znanosti, u utorak, na Svjetski dan učitelja, u Hrvatskoj je štrajkalo 90 posto učitelja, nastavnika i profesora.

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta raspolažu nepotpunim podacima po kojima je u štrajku bilo (bez visokih učilišta, za koje nemaju podatke) 67 posto zaposlenih u osnovnim i srednjim školama. Najbolji odziv zabilježen je u Istri, gdje su u štrajku bile sve škole iako Ministarstvo tvrdi da je štrajkalo njih 82 posto.

Sindikalci su zadovoljni štrajkom. Predstavnik osnovnoškolskog sindikata Mato Elkaz tvrdi da se štrajku u osnovnim školama odazvalo više od 80 posto zaposlenika, dok predsjednik srednjoškolskog sindikata Andrija Puljević raspolaže podacima o više od 90 posto srednjih škola u štrajku. Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata visokog obrazovanja i znanosti priznaje pak da su fakulteti malo tromiji u izvještajima, no prema njegovim informacijama s terena, u utorak nije radilo oko 90 posto sveučilišnih profesora u Hrvatskoj. Podaci s instituta, koje iznosi Ministarstvo, pokazuju da je u štrajku bilo 22 posto znanstvenih djelatnika.

Tijekom prvog štrajka ujedinjenih sindikata školstva i znanosti dogodilo se nekoliko incidenata. Ravnatelj sinjske osnovne škole zaključao je skupinu učenika i učitelja u školu, dok su policijski djelatnici ušli u dvije škole u Novalji i Novoj Gradišci, ispitivali sindikalne povjerenike te ih zapisali. U Ministarstvu će provjeriti događaje, a ministar Primorac smatra da takve aktivnosti nisu primjerene ako u školama nije prekršen zakon.

Glasnogovornik policije Zlatko Mehun ističe da nisu zaprimili nijednu dojavu o dolasku policajaca u škole. Napomenuo je, međutim, da su policajci iz sigurnosnih razloga izlazili na teren da vide kako se odvija štrajk te da razgovaraju s roditeljima i djecom prikupljajući informacije, a što su neki sindikalisti shvatili kao »da policija kontrolira štrajk«. No, napomenuo je, »nije bilo nikakvog policijskog postupanja«.

Mirela Lilek