Slobodna Dalmacija: 06. 10. 2004.

HAAG PREPUŠTA ZAGREBU PREDMET ZAPOVJEDNIKA OBRANE VUKOVARA

MERČEPU ĆE SE SUDITI U HRVATSKOJ

POSLJEDNJA OPTUŽNICA Haaški istražitelji su dovršili svoj posao i uskoro će haaško Tužiteljstvo dostaviti hrvatskom Državnom odvjetništvu brojne dokaze koji Merčepa terete za zločine u Vukovaru i Pakračkoj Poljani. Nove optužnice više se ne očekuju

Piše: Vuk ĐURIČIĆ

Prema pouzdanim informacijama koje smo dobili od izvora bliskih Haaškom sudu, Tužiteljstvo dosad nije, a, po svemu sudeći, ni ne kani podići optužnicu protiv nekadašnjeg zapovjednika obrane Vukovara i bivšeg pomoćnika ministra unutarnjih poslova Tomislava Merčepa. Ono se, doduše, već duže bavi Merčepom i haaški istražitelji su taj slučaj temeljito i, kako tvrdi naš izvor, kvalitetno obradili prikupivši brojne dokaze i iskaze svjedoka koji Merčepa terete za zločine počinjene u Vukovaru i Pakračkoj Poljani.

Neizbježna optužnica

S rezultatima istrage, koja je privedena kraju, Haaško tužiteljstvo će, kako tvrdi naš pouzdani izvor, uskoro detaljno upoznati naše za to nadležne institucije koje će preuzimanjem predmeta, odnosno rezultata istrage, preuzeti i obvezu podizanja optužnice i Merčepova procesuiranje. Predmet će od Tužiteljstva preuzeti Državno odvjetništvo kojemu će, kako tvrde bolje upućeni, dokazi koje su prikupili haaški istražitelji biti dovoljni za podizanje optužnice protiv Merčepa. A budući da Tužiteljstvo dosad nije, a i neće podići optužnicu protiv Merčepa, Sud ne može blokirati prepuštanje tog slučaja hrvatskom pravosuđu, pa se stoga sa sigurnošću može reći da će se Tomislavu Merčepu suditi u Hrvatskoj.

Uskoro bi se trebalo znati i hoće li Haaški sud odbiti ili prihvatiti zahtjev obrane da se haaški optuženici i pritvorenici, generali Mladen Markač i Ivan Čermak puste na slobodu do početka suđenja. Naime, unatoč državnom jamstvu i po drugi put izrečenoj suglasnosti glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte, Sud, očito, nije sklon njihovu privremenom puštanju na slobodu. Glavni, odnosno jedini razlog takva ponašanja Suda je, kako tvrde bolje upućeni, odbjegli general Ante Gotovina, na što su nedavno upozorili i neki članovi braniteljskog tima dvojice generala.

Što se pak tiče druge dvojice generala, Rahima Ademija i za zločine počinjene u Gospiću i njegovoj okolici pravomoćno osuđenog Mirka Norca, Sud bi, budući da su haaške optužnice koje su protiv njih podignute zbog zločina počinjenih za vrijeme i nakon akcije Medački džep objedinjene, uskoro mogao donijeti odluku o prepuštanju tog slučaja hrvatskom pravosuđu. Bez obzira što ih je Sud nedavno pustio na slobodu do početka procesa, mogućnost da se haaškim optuženicima iz "Predmeta Prlić i drugi", a to su Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, bavi hrvatsko ili bh-pravosuđe posve je isključena. Naime, oni su optuženi za teške povrede Ženevske konvencije, kršenje zakona i običaja rata i zločin protiv čovječnosti, pa se stoga sa sigurnošću može reći da će se njihovim procesuiranjem baviti Haag.

Sve u svemu, eventualno prozivanje Hrvatske zbog (ne)suradnje s Haagom, a što bi se, prema nekim najavama, uskoro moglo dogoditi u Bruxellesu, glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte jedino može temeljiti na slučaju odbjegloga generala Ante Gotovine. A taj slučaj je, po svemu sudeći, za hrvatsku vlast i dalje nerješiv. Naime, kako tvrdi naš pouzdani izvor, nema niti jednog ozbiljnog traga, a temeljito se provjeravaju sve informacije i dojave, koji bi potvrdio da se Gotovina trenutačno skriva u Hrvatskoj. To zasigurno zna i Haaški sud, odnosno Carla del Ponte, a tvrdnje da Haag ima dokaze da je Gotovina u Hrvatskoj, a tu se ponajprije misli na fotografiju na kojoj je Gotovina, a koja je, kako su neki tvrdili, ovoga ljeta snimljena u Brelima, pokazale su se posve netočnim. Naime, ni Tužiteljstvo ni njegova šefica o tom "dokazu" nikada nisu govorili, pa stoga ne čudi što ga nisu ni spomenuli u nedavnim razgovorima s hrvatskim dužnosnicima.

Haag završava posao u Hrvatskoj

Bez obzira na slučaj Gotovina, koji je za Hrvatsku, to je posve jasno, veliko opterećenje i ozbiljna smetnja njezinu približavanju Europskoj uniji, a to će i biti sve dok se, milom ili silom, Gotovina ne pojavi u Haagu, pitanje (ne)suradnje Zagreba s Haaškim sudom ipak se privodi kraju. Naime, uz ostale slučajeve, kojima će se baviti Haag ili domaće pravosuđe, jedino će slučaj Gotovina, po svemu sudeći, ostati neriješen i nakon što haaško Tužiteljstvo krajem ove godine završi svoj posao. A to, kako tvrdi pouzdani izvor, znači da se Zagreb ne treba nadati novim optužnicama, odnosno da je priča o podizanju haaških optužnica, što se tiče Hrvatske, okončana.