Slobodna Dalmacija: 06. 10. 2004.

U PONEDJELJAK ZAKAZANA PRVA RASPRAVA SEDMORICI HRVATSKIH DUŽNOSNIKA

Suđenje za Hrvatsku samoupravu

SARAJEVO - U ponedjeljak će se pred vijećem Suda BiH održati prva rasprava u takozvanom slučaju "Hrvatska samouprava".

Nakon što je Tužiteljstvo BiH, odnosno Posebni odjel za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podiglo optužnice protiv Ante Jelavića, Miroslava Prce, Marka Tokića, Ive Andrića Lužanskog, Zdravka Batinića, Petra Milića te Dragana Čurčića, oni bi se u ponedjeljak trebali očitovati krivnji. Optužnica sadrži navode protiv sedmorice osumnjičenih Hrvata u svezi s njihovom umješanošću i sudjelovanjem u stvaranju samouprave u Mostaru iz ožujka 2001. godine, te kasnijim raspuštanjem pripadnika hrvatske sastavnice Vojske Federacije BiH, odnosno HVO-a.

Podsjetimo, svih sedam osumnjičenika bili su predmet istrage Županijskog tužiteljstva u Sarajevu, da bi na kraju cijeli slučaj završio na Županijskom sudu u Mostaru zbog mjesne nenadležnosti sarajevskog suda, o čemu je odlučila viša sudska instanca. Ovakva odluka je odmah upućivala na zaključak kako je riječ o kontroverznom procesu i pokušaju montiranja političkog procesa sedmorici Hrvata, no državni Sud BiH je pod čudnim okolnostima, još dok je predmet bio u istrazi, uspio slučaj prebaciti pod svoju nadležnost.

Inače, za djela iz članka 139. i 144. Kaznenog zakona F BiH, na koje se u svom zahtijevu za pokretanje istrage pozivao kantonalni tužitelj u Sarajevu Mustafa Bisić, predviđene su kazne od pet godina pa naviše. Jasno je da se nikakvom pravnom matematikom ne može uspostaviti uzročno-posljedična veza između djela koja su poduzeli Jelavić i ostali s onim obilježjima koja stvarno čine oblik kaznenog djela za koje se terete. Naime, nigdje, pa ni iz samog teksta provođenja istrage, ne vidi se navodna inkriminirajuća namjera okrivljenih usmjerena k tobožnjem otcjepljenju dijela teritorija BiH ili pripajanja drugoj državi.

Zlatko TULIĆ